fb
@-книгиБуккросинг

Буккросинг зони преобразяват предградие на Милано

1 мин.
san-giovanni-bczone

Сред шума от влаковете и потоците от хиляди пътници жителите на Сесто Сан Джовани – предградие на Милано, могат да намерят островче на свободната обмяна на книги, съобщава италианският вестник „Corriere della sera“. „Градината на Буккросинг“ превръща един забравен ъгъл на гарата в място за неочаквана, но приятна среща с пътуващите книги. Откритата буккросинг зона е част от общински проект, наречен „Tutta mia la citta“ („Навсякъде в моя град“). Проектът е насочен към преобразяване на градските пространства в партньорство с различни фирми и организации. Общината ще поддържа „Градината на Буккросинг“ постоянно осветена и озеленена, а доброволци ще я охраняват и ще се грижат за книгите.

Скептиците смятат, че гарата не е подходящо място за литература и четене, а навесът няма да е достатъчен да защити библиотеката от лошото време през зимата. Но това не притеснява общината. Рита Иноченти, общински съветник по културните въпроси, е ентусиазирана от интереса, който минувачите проявяват към книгите, а впоследствие оживено обсъждат своите находки в социалните мрежи.

„Градината на Буккросинг“ бе създадена, за да поощри свободната размяна на книги и социализацията на жителите чрез четенето. „, коментира тя.

Изглежда идеята се харесва на жителите на Сесто, защото буккросинг зони започват да се появяват на много други места в жилищните квартали. Общината на Сесто си е поставила амбициозната задача да предаде частица от духа на Берлин, където на всяка крачка се раждат спонтанни културни инициативи.

[ + ]