fb
БългарияНовини

Букстаграм предизвикателство разказва историите на забележителни жени

1 мин.

Мистериозни книги се появяват на места в столицата, свързани с живота и делата на едни от най-бележитите поетеси, актриси и учени. До 24 март всеки ден по едно заглавие, придружено с информация за бележита жена от нашата история, очаква своя нов читател някъде в София. Улики за местонахождението на книгите могат да бъдат намерени в профилите на трима букстаграмъри – Теди Рафаилова, Викс Томова и Маги Методиева, както и в Инстаграм профила на Факултетен Студентски Съвет при ФСФ

​​Идеята за предизвикателството през март се роди от това, че искахме да отбележим международния ден на жената с любимото ни нещо – литературата. През октомври и февруари мистериозното книжно търсене из София, което организирахме с Викс, имаше голям успех, затова някак естествено искахме да го продължим, сподели Теди Рафаилова. 

Искаше ни се да скрием книги около паметници на жени от българската история в София, за да може освен с откритите книги, читателите да откриват и истории на вдъхновителки. Така се роди и името на предизвикателството – #Вдъхновителки, допълва Викс Томова.

Едно от ключовите места в предизвикателството ще бъде Софийски университет, с който е свързана не една бележита жена. Именно Факултетен Студентски Съвет при ФСФ, към който принадлежи и Маги Методиева, е сред съорганизаторите на предизвикателство. 

За всички, които имат желание да научат повече за вдъхновителки като Леда Милева, Екатерина Каравелова, Елисавета Карамихайлова, Адриана Будевска, Яна Язова, организаторите споделят всеки ден в Instagram интересни факти, истории и викторини.