fb
БългарияНовини

България отново ще има носител на Европейската награда за литература

2 мин.

Европейска награда за литератураЕдин от 13-те носители на престижната Европейска награда за литература за 2014 г. ще бъде български писател, съобщиха от Постоянното Представителство на Република България към ЕС в Брюксел, цитирани от министерството на културата.

Имената на лауреатите ще бъдат обявени на 8 октомври във Франкфурт, в деня на откриването на най-големия в Европа панаир на книгата. Всеки от тях ще получи награда от 5000 евро и възможност книгата му да бъде преведена на английски със субсидия по програма „Креативна Европа“. България вече има своя носител на Европейската награда за литература – през 2011 г. неин лауреат стана Калин Терзийски.

Европейските награди за литература се връчват от 2009 г., като в инициативата са включени общо 36 държави от цяла Европа. Всяка година национални журита в 12 от държавите определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата страни. Тази година обаче номинираните са 13 и представят националните литератури на Албания, България, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Обединеното кралство, Сърбия, Турция, Холандия, Черна гора и Чехия.

Тържественото връчване на наградите на тазгодишните лауреати ще се състои на официална церемония на 18 ноември 2014 г. в „Concert noble” в Брюксел в присъствието на официални лица, както и на видни личности от света на литературата, културата и политиката, поясняват от министерството.

Бъдещият носител на наградата от България за 2014 г., заедно с другите лауреати от още няколко страни, ще получи и покана за участие в публична дискусия на 19 ноември 2014 г., която ще се състои в Международната къща на литературите Пасса-Порта в Брюксел.

[ + ]