fb
Ревюта

„Бунтът на кралицата“ – средновековна приказка за стойността на семейството

3 мин.

„Бунтът на кралицата“ (изд. „Ciela“) е дебютният роман на американската писателка Ребека Рос. Посегнах именно към него, защото възрастта на главната героиня е близка до моята и изкуството играе важна роля в историята.

Действието се развива в Кралство Валения през XVI век. Седемнайсетгодишната Бриена живее в специално училище за надарени деца, където изучава петте области на изкуството – музика, драма, духовитост, художество и наука. Тя обаче не притежава вродени наклонности към никоя от тях. Единствената причина да бъде приета в това училище е  баща ѝ , чиято самоличност е стриктно пазена в тайна от Бриена през целия ѝ живот.

Едва когато младата девойка се проваля на финалния изпит, истинската ѝ дарба се пробужда. Впоследствие Бриена се впуска във война с цел детронирането на краля на Севера. Твърдо решена да постави кралица на трона, тя не осъзнава какво ще ѝ коства това. Когато открива истинския си баща, Бриена разбира, че той се намира от грешната страна на барикадата.

Книгата е лека и приятна за четене, но според мен авторката е подходила твърде плахо – без много резки или шокиращи обрати. Сюжетът също е разгърнат умерено. Малкият обем не позволява на читателите да опознаят персонажите в дълбочина и да се потопят напълно в историята. Отдавам тази несигурност на факта, че Ребека Рос тепърва започва писателската си кариера и все още се оформя като авторка.

За разлика от повечето тийн романи, тук любовна история почти няма. Акцентът пада върху отношенията между членовете на семейството. Връзката баща – дъщеря е изградена по интересен и неочакван за читателите начин. Авторката разкрива, че един баща не се определя само според кръвната връзка, но и според ролята, която изпълнява в живота на детето си.

Липсват не само любовни сцени, но и ожесточени, кървави битки. Поради тази причина „Бунтът на кралицата“ е подходяща и за по-малките любители на фентъзи литературата.

Интересен елемент са маниерите и облеклото на героите. Те са внимателно подбрани, съобразно епохата, в която се развива действието. Живописните описания на бухналите рокли и костюмите придават приказна атмосфера на книгата.

Много ми допадна и фактът, че Бриена не е в центъра на всички събития. Понякога тя е просто странична наблюдателка или помощничка на другите персонажи. Този подход позволява на читателите да интерпретират историята посредством разнообразни гледни точки.

„Бунтът на кралицата“ е  развлекателно четиво, с което да се разнообразите след големите драматични книги. Препоръчвам я най-вече на тийнейджъри заради ненатоварващия сюжет и разбираемия стил на писане.

Автор: Калина Янкова

Още отзиви за романа ще откриете в блоговете „Книжни Криле“„Reader Sense“, „Дневникът на един книжен тигър“, „K’s World of Books“, както и в буктюб канала „VN Reads“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!