fb
НовиниПо света

Чехия премахна ДДС върху книгите

2 мин.

От началото на 2024 година Чехия премахна 10-процентния данък върху добавената стойност, налаган преди върху книгите, а издателите и книгоразпространителите очакват повишаване на продажбите и разнообразието на пазара, пише Publishing Perspectives. Необходимостта от подкепа на книжния бранш се е усетила най-силно през 2022 година, уточняват от Чешкият съюз на книжарите и издателите, като се позовават на доклад с тревожни данни за представянето на книжния бизнес.    

В съобщение на началната си страница асоциацията съобщава, че „На 1 януари 2024 г. влезе в сила одобрената корекция на ДДС върху книгите. От тази дата книгите са освободени от ДДС. Казано по-просто, ставката на ДДС за книгите се намалява от 10 процента на нула процента. Ние вярваме, че тази просветна стъпка на законодателите – най-накрая сме начело този път в Европа – в крайна сметка ще доведе до повишаване на качеството на четенето в Чешката република, развитието на чешката книжна култура и достъпността за читателите.”

Мартин Свитак от издателство „Grada“ определя и 2023 г. като бурна за националната книгоиздателска индустрия.

„След COVID-19 , началото на войната в Украйна и рязкото увеличение на цените на енергията, чешкият пазар беше засегнат от висока инфлация за втора поредна година, като достигна най-високото ниво в ЕС. Това доведе до по-високи оперативни разходи в сравнение с предходните години. В продажбите усетихме намалено доверие на потребителите. Радваме се, че въпреки това нашите книги намериха своя път до читателите и приходите ни се повишиха с около 7 процента до 350 милиона крони, или около 13,9 милиона евро”.

Въпреки увеличението на приходите обаче издателството отчита по-нисък брой продадени копия през 2023 г. Според Свитак дигиталните продажби имат потенциала да служат като стълб на растежа на издателя през следващите години. Проучват потенциала за използване на изкуствен интелект в своите дейности, като същевременно остава „предпазлив относно отрицателното въздействие на AI върху книжния пазар и авторските права“.

Свитак очаква намаляването на данъка „да ни помогне да се върнем на пътя към растеж и да спомогне за стабилизирането на чешкия книжен пазар като цяло. Можем да продължим да издаваме широк спектър от книги от художествена литература, които хората харесват, заедно със съдържание за личностно развитие и професионални книги за специфични по-малки целеви групи.

В началото на октомври Чехия беше обявена за почетен гост на Франксфуртския панаир на книгата за изданието му през 2026 година. Организаторите обявиха, че подготвят широка гама от културни събития, които се простират отвъд литературата, и също така разработват своята водеща програма за подкрепа на преводите на чешки литературни произведения на други езици.