fb
БългарияНовини

„Черноморски диалози“ от Михаил Заимов с превод на украински

3 мин.
Снимка: Павлин Даскалов

Албумът с 83 кратки поетични текста в проза и 83 оригинални подводни фотографии на Михаил Заимов ще излезе на украински език. Преводът е дело на известния украински българист, поет, есеист и критик Остап Сливински, преподавател в Лвивския университет „Иван Франко“. Книгата е изпълнена с много любов към Майката природа и с размисли за сложните взаимоотношения на съвременния човек с нея, но и със самия себе си; с чувство на преклонение „към този красив свят на спокойствието, в който вечността говори на собствен си език – мълчанието“. Подходяща за всички възрасти, книгата е особено привлекателна за децата, пред които разкрива тайните и красотата на морето и ги учи на определен вид общуване – уж говорейки си наум с морските обитатели, авторът задава тон на хармонични отношения между съществата човешки и нечовешки вид, основани на взаимоуважение, разбиране, толерантност и … обич.  

Щастливо, красиво, умно и щедро е хрумването на Михаил Заимов да ни потопи във водите на нашия прапрастар дом, за да ни събере с първите ни съквартиранти, да се видим и похортуваме с безмълвните. Макар и неканени в техния дом, те ни приемат и като че ли са съгласни на разговор, дори и да бъдат снимани, въпреки че ги затрупваме с боклуците си и с вездесъщата пластмаса за връх. Михаил Заимов избира формата на диалози с привидно безмълвните, за да ни разкаже най-съкровените си чувства, размисли, страхове, вярвания, съмнения, щастливи мигове и надежди. А Мишо, освен умен и деликатен, се оказва и срамежлив. Иначе защо ще ни прехвърля размислите си посредством диалози с морските обитатели? В диалозите се говори за толкова много неща, които дълбоко размислят автора. Кои са те? Вземете в ръце хубавата зелена, синя, червена, жълта, бежова, пастелно нюансирана книга. Прочетете и буквите и сигурно ще разберете защо ще кажа, че това е сакрална за автора ѝ творба.

Павел Койчев

Под водата има много повече живот, отколкото очакваме, когато гледаме повърхността на морето. Гмуркам се и снимам по цялото Южно Черноморие и смятам, че нашето е едно от най-живите морета в света. През последните години правя снимки без леководолазно оборудване, само с маска. Искам да покажа, че не е необходимо да имаш специални умения, за да видиш богатството на подводния свят. Има огромно изобилие от живот – морски кончета, морски игли, 40-50 вида риби, няколко вида скариди, 7-8 вида раци, над 100 вида водорасли – и това може да се види на метър дълбочина.

Михаил Заимов

Михаил Заимов е роден през 1967 г. в София. Завършил Академи де Бо-з-ар в Париж, той е представител на рядка порода хора, почти изчезнали днес – енциклопедист, търсещ безметежността и покоя на рая, от който отдавна сме се лишили. Заимов е художник, телевизионен водещ, журналист, писател и морски пътешественик, споделящ приключенията си за радост на децата и приканващ към размисъл техните родители. Печели огромна популярност като подводен фотограф с множеството си изложби в България и по света и с албума си „Светът на спокойствието“.

В „Черноморски диалози“ авторът обединява в едно любовта към писането и към фотографията.

[ + ]