fb
НовиниПо света

Чернова на първата книга за Хари Потър е на търг за £20 000

3 мин.

Очаква се версията за предпубликуване на първата книга за Хари Потър от Дж. К. Роулинг да струва поне £20 000, когато бъде продадена на търг тази седмица. Финалната печатна версия на книгата, преди окончателната ѝ корекция, е единственото известно оцеляло копие от този вид. Първото издание на „Хари Потър и Философският камък“, подписано от Роулинг, също е на търг и се очаква да бъде продадено за най-малко 25 000 британски лири, пише The Guardian.

Пакетът, който ще се продава от Chiswick Auctions, се състои от 109 страници. Придружаващи предварителното копие на „Хари Потър и Философският камък“ са писма от 1997-а, годината на публикуване на книгата, показващи кореспонденция между Розамунд Уокър, тогава маркетинг мениджър в Bloomsbury Children’s Books, и рецензентката на детски книги Фиона Уотърс.

Изданието, което ще бъде част от продажбата на Fine Books & Works on Paper на аукционната къща на 28 април, е оценено на £20,000 – £30,000.

От 26 февруари 1997 г., писмото от Уокър, придружаващо черновите, описва сюжета на книгата, като Уокър пише: „След това историята се развива в невероятна приказка за училищни лудории с добрини и лошотии… Просто я харесах – бърза, забавна, с въображение, а героите са много ярки.”

В отговор от 28 март 1997 г. Уотърс пише: „Просто ми хареса тази книга… Има нещо в Хари Потър, което ми напомня за Чарли Бъкет в „Чарли и шоколадовата фабрика“, хубавият човек, който прави добро“.

Клайв Мос, ръководител на Chiswick Auctions за печатни книги и ръкописи, каза: „Радваме се, че можем да предложим толкова завладяващ поглед върху това, което ще се превърне в емблематично произведение в историята на литературата. Това копие не се споменава в окончателната библиография на Филип У. Ерингтън, която записва цялата дейност на произведенията на Дж. К. Роулинг. Следователно това са единственият известен оцелял набор чернови, които са били виждани или предлагани за продажба на открития пазар.”

На търга ще бъде пуснато и подписано първо издание с меки корици на „Хари Потър и Философският камък“, което е придружено от писмо за автентичност от специалиста по Хари Потър Адам Хюстън. Очаква се книгата да струва между £25 000 и £28 000.

Набор от първи издания на всичките седем британски заглавия за Хари Потър също ще бъдат продадени от аукционната къща. Всяко от тях е подписано на заглавната страница от Роулинг и в е отлично състояние. Комплектът е придружен от бележка, в която се обяснява, че този подписан комплект е дарен от Роулинг, за да бъде използван за търг за набиране на средства в помощ на благотворителна организация. Очаква се комплектът да се продава между £26,000 и £28,000.

„Романите за Хари Потър на Роулинг са феномен, който продължава да дава и помага на хората по много начини”, каза още Мос.

Част от продажбата ще бъде и пълен комплект от първо издание на романите на Джеймс Бонд от Иън Флеминг, оценен на стойност между 40 000 и 60 000 британски лири.

Всички новини в „Аз чета“ за книгите за Хари Потър вижте тук.