fb
НовиниПо света

Честват Шекспир с представления във въздуха

2 мин.
shakespear plane

Водещата европейска авиокомпания еasyJet отпразнува 450-ата годишнина от рождението на Уилям Шекспир (23 април) с творческо изпълнение, кандидатстващо за рекордите на Гинес. Театралната трупа „Reduced Shakespeare Company”се зае с приятната, но и трудна задача да изпълни съкратени версии  на някои от най-известните произведения на британския драматург. Представлението се състоя в предната част на самолета пред очите на пътниците.

Полетът продължи точно един час (от 10:20 ч. британско време или 12:20 ч. българско), а от еasyJet се надяват да поставят световен рекорд в категорията за „Най-високо театрално представление” на височина 37 000 фута (11 278 м.). Представлението се проведе на борда на самолет със специална триметрова окраска с лика на Шекспир.

Живото изпълнение е само част от мащабната кампания, имаща за цел да превърне 23 април в Национален ден на ShakespeareУилям Шекспир. Историческото наследство и културата остават една от основните движещи сили на туризма във Великобритания и в продължение на един месец авиокомпанията ще популяризира най-интересните Шекспирови обекти за посетителите на страната.

„Нашата кампания да превърнем 23 април в национален Шекспиров ден и ще се проведе през целия месец април и ще се изразява в реклама на седалките на стотици полети, безплатни изпълнения на живо на летищата и информация в нашето бордно списание, което се чете от 5 милиона пътници месечно. Каним пасажерите да подпишат петицията, като същевременно предлагаме на пътуващите от останалата част на Европа, да посетят земята на Шекспир, за да научат повече за него и да гледат изпълнения на живо на неговите творби“, коментира Пол Мур, директор по комуникациите в еasyJet

Петицията за превръщането на 23 април в национален ден на Шекспир е подкрепена от члена на парламента на Стратфорд Ейвън Наджим Захауи и от издателската компания Bloomsbury. Инициативата се нуждае от 100 000 подписа до края на юли, за да може дебатът да се гледа в британския парламент.