fb
БиблиотекаХудожествени

Четец

4 мин.

Автор: Преслав Ганев

„Симпатичен стилен младеж току-що влезе в ресторанта с четец в ръка!“

Статусът на А.Ч. е чекиран в известен италиански ресторант и само пет секунди след публикуването си – вече харесан от 3 момичета и един безделник.

Жулиен (това име приляга на стилен младеж, нали?) влиза в ресторанта и стегнато сяда на една маса. Понадига електронния четец, който държи в ръката си, и се зачита отново в Дженифър Игън, вяло поръчвайки джин и тоник на едва приближилия се сервитьор. През някоя и друга секунда замята тъмния си перчем надясно и си мисли колко много му прилича една героиня от книгата на любимата му порноактриса.

Джинът пристига, но Жулиен отпива чак когато бучката лед е вече наполовина разтопена. Привършил е поредната глава, надига чело, оглежда ресторанта без да е съвсем ясно дали чака някого, или търси сервитьор за поръчка. Отпива още малко и пак забива очи в четеца си.

Бас държа, че девойката, която очаква, е невероятно красива!

Това пише А.Ч. под статуса си, събрал вече доста коментари от фейсбук приятели с предположения кой е чудатият младеж с четеца и с молби А.Ч. да ги държи в течение какво се случва в ресторанта. Новият коментар разбунва духовете – дискусията става арена, мъжете закрещяват за недошлата посетителка, жените пищят и искат младежа само за себе си.

През това време Жулиен е допил джина си, оставя четеца на масата и махва на сервитьора. Поръчва си спагети болонезе, изрежда едно-две неща, които е чул негов претенциозен приятел да изисква от готвача, когато поръчва болонезе, и моли да му донесат нов джин с тоник. „Но с две ледчета този път“, уточнява.

Оглежда се отново, след като сервитьорът се отдалечава с поръчката му. После пак се зачита в Игън. Още недочел главата, пастата му пристига (как възможно да се приготвят спагети болонезе само за няколко минути?), Жулиен дочита абзаца си, оставя четеца и започва да се храни.

Поръча си вечеря, май ще е сам :((

С ъпдейта си А.Ч. разочарова огромното паство, което е събрал след себе си и което трепетно очаква срещата с мистериозната непозната. Дискусията придобива апокалиптичен размер, десетки страдат и посипват глави с пепел за нещастието на младежа, жена с профилна снимка на котенце ядно захваща да кълне мъжете, които ходят на срещи с книга, а непохватен шльокавец изразява бледа надежда младежът просто да е невъзпитан и от глад да не е дочакал момичето от срещата си.

А самият Жулиен се храни бавно. Усуква с вилицата си спагетите, прилежно ги поставя в устата си и гледа по-малко да му се налага да ги смуче. Изглежда му неприлично. Вкусът на пастата не му допада и се чуди налага ли се изобщо да я дояжда. Хвърля кос поглед към четеца до чинията си и му се прищява пак да почете вместо да смуче отвратителните спагети.

Ааа, дойде – чудна е, ПОБЕДИХМЕ!!!

Обществеността ликува! Кулминационният коментар на А.Ч. хвърля всички последователи на дискусията в дива радост. Справедливостта е налице, симпатичният четящ младеж се е събрал с приятелката си, която при това е красива, чаровна, млада и свежа, с настроението на току що отпечатана книга.

Жените са отново щастливи, от пепелта в косите им няма и помен; и те ще си имат своя красив младеж с четец. Мъжете също отдъхват, каузата не е изгубена. Шльокавецът ще намери своята lyubima, въпреки че в автобуса все му се подсмихват задето не спира да чете. Безделникът пресмята колко свалки със секси мацки ще му донесе киндълът, който май ще си поръча друга седмица. Онази с котенцето на профила се замисля толкова ли е отвратителен един четящ преди среща мъж и харесва коментар на опонента си в спора.

А всъщност Жулиен допива джина си, оставя половината спагети болонезе и излиза от ресторанта насаме с Дженифър Игън.

Б. Ред. Сигурно сме, че Жулиен е също толкова красив, колкото героят на Армани Люк Писателя, затова илюстрираме разказа с него.