fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден четвърти на 42-ри Софийски международен панаир на книгата

5 мин.
Panair na knigata 2014

Петък е един от най-оживените дни на Панаира на книгата, затова и културната програма за 12 декември е подобаващо натоварена. Разгледайте предстоящите събития и изберете авторите, с които искате да се срещнете, дискусиите, които ще ви е интересно да изслушате, и представянията на книгите, които са предизвикали любопитството ви. А ако днес нямате възможност да посетите НДК, не забравяйте, че не всички събития за деня се провеждат там.

В петък културната програма стартира от 12:00 ч. на сцената на третия етаж, където ще се състои премиерата на романа „Градина във Венеция“ (изд. „Ерго“) с участието на самия автор, сръбския писател и художник Милета Проданович, и преводачката Русянка Ляпова.
Чуждестранно присъствие ще има и от 13:00 ч. на щанда на почетния гост Румъния, където Мариус Чиву ще модерира среща с Йоан Грошан, Матей Вишниек и Милен Русков

Отново от 13:00 ч. на щанда на издателство „Агата-А“ ще можете да се срещнете с писателката и поетеса Гордана Чирянич, автор на романа „Къщата в Пуерто“ и носител на наградата НИН за 2012 г.

В културната програма на Панаира може да се намери и нещо забавно за малчуганите – интерактивното куклено представление „Мики Маус по следите на изчезналото съкровище” за деца на от 3 до 7 години, организирано от издателство „Прес“. Мики Маус, Мини Маус и Плуто намират карта, която може да ги отведе до истинско съкровище. За да стигнат до него обаче, те трябва да преодолеят различни препятствия. Децата активно се включват в тяхното приключение и помагат на любимите си герои, като същевременно неусетно научават английски думички.
Събитието ще се проведе от 14:00 ч. на сцената на третия етаж.

В 15:00 ч. се връщаме на щанда на почетния гост Румъния, където ще се проведе още една среща, този път с Петру Цимпоеску, Дан Лунгу, Адина Попеску и модератор Овидиу Шимонка.
По същото време в зала 4 на НДК ще се проведе дебат на тема „Книжният пазар в България и Румъния“, организиран от Съюза на книгоиздателите в Румъния и Министерство на културата на Румъния.

Пак в 15:00 ч. на сцената на третия етаж авторски и преводачески колектив в състав проф. дфн Пенка Ангелова, проф. дфн Ана Димова, проф. дфн Владимир Сабоурин и доц. д-р Борис Минков ще представят сборник с творби на Елиас Канети, съдържащ представителни откъси от произведения на големия австрийски белетрист, носител на Нобелова награда за литература, съпроводени от научни статии и студии от български канетеведи.

Един час по-късно, в 16:00 ч., на сцената на третия етаж ще се състои премиерата на „Автобиографична книга на Меркуцио Полински” (изд. „Делакорт“) – приказка за деца и възрастни. Тя разказва за ранното детство на малкото мишле Меркуцио. Неговият създател Мосю Полински е световноизвестен със своите исторически романи и пиеси, а стихосбирката му „Пролетни течения“ е носител на приз за модерна поезия в Страндич – световната столица на изкуството.

В 17:00 ч. на сцената на третия етаж под надслова „Вандърмиър и компания“ издателство „Екслибрис“ разчупва програмата с представяне на уиърд, дистопични и фантастични произведения в своя каталог.

Две представяния ще се проведат от 17:3о ч. Едното е на щанда на почетния гост Румъния и е под формата на разговор между историка Лучиан Боя, автор на книгата „Балчик“, преводача Стелиян Деянов и модератора Овидиу Шимонка. Другото пък е посветено на поетесата Людмила Миндова и стихосбирката й „Тамбос“ и ще се проведе на щанда на издателство „Жанет 45“.

В 18:00 ч. на щанда на издателство „Ciela“ ще можете да се срещнете с Ути Бъчваров, който ще раздава автографи на своите почитатели.
Отново в 18:00 ч., но не в НДК, а в посолството на Словакия на бул. „Янко Сакъзов“ 9 ще има премиера на два романа от Павол Ранков:  „Случи се на 1 септември“ (изд. „Ерго“) и „Майки“.

В 18:30 ч. се връщаме на щанда на „Жанет 45“, където ще ни чака писателката Весела Ляхова, наричана „гордостта на издателството за 2013 година“. Не пропускайте срещата с авторката на романа „Бежанци“, носител на наградата „Христо Г. Данов“  за 2014 г. и първа награда на Портал „Култура“ (учредена от Фондация „Комунитас“) за принос в областта на културата и хуманитаристиката, в категория литература.

Ако сте участвали в коледната томбола на издателство „Монт“, бъдете на щанда им в 18:30 ч., където наградите ще бъдат изтеглени от специален гост – авторката на „Кралицата на здрача: Наследницата“ Гери Йо.

В 19:00 ч. на сцената на третия етаж издателство „Делакорт“ ще представи книгата „Мрежата на живота” от Таня Капинчева.

Програмата за петък ще бъде закрита със знаково за Софийския международен панаир на книгата събитие – връчването на годишните награди на Асоциация „Българска книга“ – „Златен лъв“, което ще се състои в зала 7 на НДК от 20:00 ч. Входът е само с покани.