fb
БългарияНовини

Четящият човек завладява Бургас, Владо Пенев с награда от фестивала

4 мин.

Актьорът и бивш служебен министър на културата Владимир Пенев ще получи тази вечер статуетка „Четящият човек” на започващия в Бургас едноименен литературен фестивал. Призът ще му бъде връчен лично от миналогодишния носител на отличието – писателя Алек Попов.

Програмата от второто издание на националния фестивал „Четящият човек”, който ще се проведе от 10 до 13 септември, е изпълнена с мероприятия от много сфери на изкуството, но всяко от тях е свързано с книгите и четенето. Събитието се провежда и в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 година.

Официалното откриване е в 20.00 на лятна сцена „Охлюва” и ще започне именно с връчването на наградата „Четящият човек” за тази година. А веднага след нея започва концертаът на четящата и пишеща формация „Обичайните заподозрени” – Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

Два часа преди това, точно в 18.00, стартира инициативата на книжарници “Хеликон” – “Флашмоб Четящият човек” – вземете книга в ръка и тениска с надслов: „Аз чета всеки ден. А ти?”, за да подкрепим четенето, за да покажем, че приятелите на книгата са много.

Закриването на фестивала е на 13-ти септември е, когато ще бъдат обявени и резултатите от фотоконкурсът „За книгите и хората” (foto.helikon.bg).

Официални медийни партньори на националния фестивал „Четящият човек” са Българската национална телевизия и Българското национално радио. Партньори и участници в събитията са Гьоте институт-София, Националната художествена академия, Съюзът на българските художнци, както и Europeana – Европейският дигитален музей и библиотека.

Какво още са подготвили организаторите

Книжни премиери: Алек Попов със „Сестри Палавееви”, Васил Георгиев с „Апарат” и Михаил Вешим с „Руският съсед” в „Литературно кафене „Хеликон”, което навършва десет години. Ще бъде представен и аудиовариант на „Сестри Палавееви” с участието на актьорa Стоян Алексиев и издателката Дениз Герганова. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга „Работно заглавие: „Часът на смъртта” в традиционата вечер на „Хеликон”. На 13 септември Бойко Ламбовски и Пламен Димитров пък ще ни въведат в „Пияната метафора“ с рецитал на поезия съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции.

Филми: “Инкогнита”, режисьор Михаил Пандурски, по „Бариерата” на Павел Вежинов с участието на Ива Гочеф, Наум Шопов, Георги Стайков, Стефан Данаилов и др. Прожекциите ще са безплатни и мястото отново е лятна сцена „Охлюва”.

Театрални постановки: “Живак”, авторски спектакъл на Димитър Живков с режисьор Димитър Стефанов, и „Алкохол”, авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв. по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

Изложби: библиофилски поетични книги с авторски илюстрации на български художници: Христо Фотев-Симеон Венов, Робърт Бърнс-Стефан Божков, Здравка Владова-Христо Керин, Калин Терзийски-Калин Терзийски и др; също и изложбите екслибрис и български комикси, които ще бъдат съпроводени с лекции по темата и мултимедийни презентации на Димо Колибаров, Петър Станимиров, Антон Стайков и Румен Чаушев.

Уъркшопи: „Книгоиздаването и книгоразпространението. Как е у нас. Добрите световни практики” с лектор Кристофър Бъкстон, „Една медия в медиите”. Гьоте институт гостува на „Четящият човек” с лектор Ваня Кубадинска, „Как ексибрисът свързва книгата с художеството” с Димо Колибаров от НХА и уъркшоп и мултимедийна демонстрация на тема „Комиксът Made in BG” с участието на Петър, Станимиров, Сотир Гелев, Антон Стайков, Румен Чаушев.

Темата за децата и увеличаване на желанието им за четене също е застъпена с организираната Работилничка за ремонт на приятелства – четене с деца с Петя Кокудева и нейната Лулу. Друг специален гост за децата ще бъде и Биляна Траянова с нейната „Хариша” или как децата да се научат да четат.

Пълната програма за Второто издание на националния фестивал „Четящият човек” вижте тук.