fb
БългарияНовини

„Емпузион“ от Олга Токарчук на турне в пет български града

3 мин.

„Емпузион“, първият роман на Олга Токарчук след получаването на Нобеловата награда за литература през 2019 г., тръгва на турне в пет български града. Издателите от ICU споделят, че книгата няма да бъде приета нито лесно, нито еднозначно. Тя има потенциала да вдъхновява и дразни, да отприщва емоции и даподканва към дебати.

Обиколката за представянето на „Емпузион“ тръгва днес от Троян, където от 18:00 в галерия “Серякова къща” към преводача Крум Крумов и редакторката на книгата Невена Дишлиева-Кръстева ще се присъединят с видеоучастие почитатели на Токарчук от различни точки на света. Предстои и вълнуваща видеоразходка из Соколовско – мястото, където се развива действието в романа.

След Троян идва Стара Загора, 8 август, 18:30 ч. Този път „Емпузион“ ще се пренесе в магическата атмосфера на Къщата на архитекта и в партньорство с „АртЕрия“ и Райна Димитрова. От ICU издават, че за гостите на събитието ще има изненади и една специална напитка, която читателите ще открият  в романа – „Швермерай“.

На 9 август 2023 от 19:00 ч. на сцената на културната програма на изложението „С книга на плажа“ в Бургас Дишлиева и Крумов ще говорят за емпузи, духове и най-слабото място в душата.

Следващите срещи са предвидени за есента.

На 7 октомври, 19 ч. В столичния Младежки театър „Николай Бинев“ ще се проведе официалната премиера на „Емпузион“. Събитието се организира с подкрепата на Полския институт в София, дълготрайни партньори на издателите на Олга Токарчук в България.

На 9 октомври, 18:30 ч., “Емпузион” ще гостува във Велико Търново като част от инициативата Близък прочит по покана на Северина Плачкова и Александър Христов.

„Емпузион“ е реверанс към „Вълшебната планина” (изд. ICU, преводач Тодор Берберов)  и негова елегантна апология, четиво, което умело смесва жанрове и се заиграва с колосалния труд на Томас Ман, като в тъканта на дълбоко философската литература добавя елементи на „натуротерапевтичен хорър”, доза ирония и нов фокус на дебатите, които държат скелета на романа.  

Заглавието отпраща към гръцкия „симпозиум” (или пир) – онези събирания по времето на Платон, на които мъжете, полегнали, са водели интелектуални дискусии, наслаждавайки се на изобилие от храни и питиета. Жени там няма, освен за забавление. В романа обаче пируват други.

Бързо оценен и от критика, и от читатели като съвременен шедьовър, „Емпузион“ принадлежи на онази голяма европейска литература, която, по думите на Георги Господинов, „в най-добрите си образци разказва другата история – на човека, който е пълен с колебания, тревога, вина и чупливост”.


Потърсете „Емпузион“, заедно с още много книги с отстъпка в Ozone.bg.

Прочетете бележката на преводача Крум Крумов за „Емпузион“ тук.