fb
Новини

Чилийският писател Луис Сепулведа почина от COVID-19

2 мин.

Известният чилийски писател Луис Сепулведа е починал днес в болница в гр. Овиедо, Испания, след като преди шест седмици бе диагностициран с COVID-19. Новината бе съобщена от издателство Tusquets, което работи с автора от 1993 година. Седемдесетгодишният писател е бил хоспитализиран на 25 февруари със симптоми на вируса след участие в литературен фестивал в Португалия. На 10 март местната преса отбеляза, че писателят е в критично състояние, но по молба на семейството оттогава не са огласени повече подробности.

„Медицинският персонал направи всичко по силите си, за да спаси живота му, но той не успя да се пребори с болестта. Поднасям моите съболезнования на съпругата и семейството му“ – написа в Туитър Адриан Барбон, президент на район Астурия, където Сепулведа живя през последните двадесет години.

Луис Сепулведа е роден през 1949 г. в гр. Овайе, Чили. Той става политически активист – първо към cтудентското комунистическо движение, а по-късно работи в администрацията на Салвадор Алиенде. През 1973 г. е измъчван и хвърлен в затвора от режима на генерал Пиночет. Освободен е две години и половина по-късно след намесата на Амнести Интернешънъл. През 1977 г. е изпратен в изгнание извън страната. Той дълго време пътува на различни места, преди да се установи в Испания.

В края на 80-те години печели международна известност с романа „Старецът, който четеше любовни романи“. Творчеството му наброява близо 20 романа, новели, разкази и детски книги. Някои от тях са екранизирани – например „Историята на една чайка и на котарака, който я научи да лети“ с режисьор Енцо Д`Ало и в анимирана версия, и „Старецът, който четеше любовни романи“ с режисьор австралиецът Ролф де Хеер.

На български език са преведени книгите му „Патагония експрес“, „Дневникът на един сантиментален убиец“, „Лампата на Аладин“, „Старецът, който четеше любовни романи“, „Историята на една чайка и на котарака, който я научи да лети“, както и детската „Историята на Микс, Макс и Мекс“.

 

Материалът е подготвен по публикация на телевизионния канал France24.