fb
БългарияНовини

ЧитАлнЯта с ново предизвикателство – да съберем 2020 книги за библиотеките до началото на 2020 г.

2 мин.

За втора поредна година Сдружение за градски читални и читАлнЯта в Градската градина на София отправят дарителско предизвикателство към всички любители на четенето да съберат нови книги за библиотеките в България.

Кампанията стартира на 19 ноември като целта е да бъдат събрани поне 2020 книги до началото на предстоящата 2020 г. Всички книги ще бъдат дарени на читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в цялата страна.

Всеки може да се включи в кампанията, като дари своя любима книга. Търсят се нови детски книжки, съвременна българска литература и нови издания, излезли в последните 10 години. Всички дарени книги трябва да са запазени в добро физическо състояние. Книгите се събират на място в читАлнЯта в Градската градина на София от 10 до 20 ч. всеки ден. В замяна на дарените книги всеки ще получи и безплатна читателска карта за читАлнЯта.

Председателят на Сдружение за градски читални Александър Шпатов обясни защо за втори път се организира дарителската акция:

“Няма как библиотеките да изпълняват нормално функциите си, ако в тях хората не могат да намерят най-новите заглавия. За съжаление, държавата само симулира подкрепа, затова на ход сме ние. Надявам се, че и тази година ще успеем да съберем много и все хубави книги, за да помогнем на библиотеките да осигуряват на своите читатели пълноценни и качествени съвременни услуги”.

В рамките на кампанията няма да се приемат стари издания в лошо състояние, техническа литература, както и стари книги на чужди езици. Както и през миналата година, дарения ще се приемат още от фирми и граждански организации. Повече подробности за дарителската кампания може да се следят във фейсбук събитието Да съберем 2020 нови книги за библиотеките до края на годината.

При първото издание на дарителската кампания миналата година бяха събрани 5916 книги (три пъти повече от поставената цел за 2019 книги). Те бяха дарени на близо 80регионални, общински, читалищни и училищни библиотеки в цялата страна. Дарения бяха направени още на библиотеката на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, както и към четири други книжни инициативи, включително и за първата българска детска библиотека в Лондон. Пълен списък на направените дарения за кампанията за новата 2019 можете да разгледате тук.

Снимка: Pexels

[ + ]