fb
БългарияНовини

„Читателска щафета“ е един от отличените проекти от VIVACOM Регионален грант

3 мин.

Петото издание на инициативата „Читателска щафета“ на Фондация „Детски книги“ е един от проектите, които ще получат финансиране от първото издание на VIVACOM Регионален грант. „Читателска щафета 5: Патилански приключения“ ще стартира на 26 септември 2016 г и ще отбележи 90-та годишнина от написването на детската книга „Патиланско царство“ с щафетно четене на книги за любими книжни „патиланци“ от съвременната и класическа детска литература.

„Ще продължим вече започнатото и ще помогнем на децата да разберат, че книгите са забавни. Вярвам, че това ще помогне да подкрепим учителите и библиотекарите в тяхната работа да възпитават грамотно поколение. Надявам се да имаме и поне 1000 формуляра за участие, което означава най-малко 3000 прочетени книги за едно издание“, коментира целите на проекта Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“ по време на официалното представяне на отличените проекти.

Фондация „Детски книги“ е организатор и иницатор и на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно„, гласуването за която тече и в момента и ще продължи до 17 април.

Журито на Регионалния грант

Журито на Регионалния грант

В кампанията на VIVACOM кандидатстваха неправителствени организации, училища и читалища от 27 области в страната. Отличените проекти са общо 11 от повече от 270 подадени заявления. Целта на гранта е да подпомогне регионите в България и да стимулира на малките общности в тях. За прозрачността при оценяването, спазването на критериите и безпристрастното избиране на проектите се погрижи 5 членно жури в състав Любен Панов, директор на Български център за нестопанско право (БЦНП); Ива Дойчинова – журналист; Захари Карабашлиев – белетрист и драматург; Крис Георгиев – създател на Фондация StartUP; Веселка Вуткова – Директор Корпоративни комуникации във VIVACOM.

От всички 270 проекта, 94 са подадени от малки села в България. Над 100 от получените предложения бяха подготвени от училища, а 50 – от читалища. 20% от всички проекти бяха насочени към образованието и развитието на умения сред подрастващите.

Отличените проекти са в разнообразни области – облагородяване на средата, дарения на книги за училища и читалища, осигуряване на техника за подобряване на учебния процес, образоване и повишаване на информираността по значими проблеми и други.

Всички победители във VIVACOM регионален гранд

Всички победители във VIVACOM регионален гранд

Освен „Читателска щафета“ сред отличените проекти, свързани с книги и четене, е още иницитивата „Чети и предай нататък” на Основно училище “Свети Свети Кирил и Методий” – с. Малорад, който цели да развие любовта на децата към четенето и логично към трупането на знания. Скоро ще научите повече и за него от сайта „Детски книги“.

Един специален проект, високо оценен от журито, ще получи финансиране от VIVACOM извън общата сума на Гранта. „Да открием България с жестове“ на фондация „Заслушай се“ е особено значим за глухите жители и гости на страната ни, защото ще им позволи да се възползват от квалифицирани гидове и специално организирани туристически обиколки из интересни места в България. Телекомът ще партнира на фондацията дългосрочно в различни инициативи, свързани с нуждите на хората с увреден слух. Повече информация за всеки от проектите може да откриете тук.

[ + ]