fb
НовиниПо света

Човешка библиотека дава хора вместо книги

3 мин.
Изображение: humanlibrary.org

Навярно често ви се случва да заемате книги от библиотеката, но сега си представете, че освен литeратура библиотекарите могат да ви предоставят възможност да вземете и жива история – като заемете човек. Тази инициатива вече е разпространена на шест континента в над 80 държави. The Human Library (Човешката библиотека) се заражда в Дания. Идеята, създадена през 2000 г., е да се „публикуват хората като отворени книги“, така че човек да може да задава въпроси за нечий живот в опит и да разбере проблемите му по-добре, пише Forbes.

Концепцията е проста – че стереотипите могат да бъдат разбити, когато слушате истории от реални хора. Организацията с нестопанска цел, наречена The Human Library, е домакин на събития, „където читателите могат да вземат назаем човешки същества, служещи като отворени книги, и да водят разговори, до които обикновено не биха имали достъп. Всяка човешка книга от нашата лавица за книги представлява група в нашето общество, която често е подложена на предразсъдъци, стигматизация или дискриминация поради начина ѝ на живот, диагноза, вяра, увреждане, социален статус, етнически произход и т.н.“

Така че можете да седнете с „Алкохолик“, „Аутист“, „Биполярен“ и „Body Mod Extreme“ (човек с прекалени телесни модификации) или пък чрез разговори да преминете през всяка гама от човешки състояния, които можете да си представите – „Насилван“, „Мюсюлманин“, „Натурист“ , „Полиаморен“ и други – и задавайки въпроси, да чуете историите на хората. Мотото е „оневини някого“. В голяма част от библиотеките и книжарниците има и „Книга на месеца“, където хората са представени като човешки книги, като например „Преживял Холокоста“ и „Трансформистката “ от „Човешката библиотека“ в Лима, Перу.

Проектът има и много практически приложения. Ново партньорство с Университета в Глазгоу насърчава 300 студенти по медицина да станат читатели в The Human Library, за да научат уменията, необходими като бъдещи лекари.

„Надяваме се да изпълняваме програмата всяка година, така че всички завършили Глазгоу да се научат как да „не осъждат хората“. Това ще бъде от полза не само за нашите студенти, но и за пациентите и колегите, с които ще се сблъскат в бъдещата си кариера. Студентите по медицина трябва да имат широка база от знания, които могат да бъдат научени от традиционните книги, но за да бъдат наистина ефективни и състрадателни лекари, те трябва да развият по-нюансирани умения – комуникация, съпричастност, слушане, задълбочена мисъл – и какъв по-добър начин да постигнат това от взаимодействия с хората и техния жизнен опит – с човешките книги“, обяснява д-р Линси Крауфорд, университетски преподавател.