fb
НовиниПо света

Датчанинът Тайс Йорнтофт спечели Европейската награда за литература 2024

1 мин.
Снимка: Forfatterweb

Датският автор Тайс Йорнтофт спечели Европейската награда за литература за романа си Jordisk, стана ясно на официална церемонията за връчването на приза, коятосе проведе снощи в Брюксел. Сред 13-те номинирани автори беше и българинът Тодор П. Тодоров за романа „Хагабула“ (изд. „Жанет 45“). Европейското жури връчи специални отличия на Тодоров, както и на други номинирани – германеца Денис Утлу (за книгата Vaters Meer), исландката Мария Елисабет Брагадотир (за Sápufuglinn), Шоле Резазаде ( за Ik ken been berg die op me wacht) от Нидерландия и Тина Вършчай (Na Klancu) от Словения.

Европейската награда за литература е учредена през 2009 г. и подкрепена от програмата на Европейския съюз „Творческа Европа“. Всяка една от 41-те държави, участващи в „Творческа Европа“, има право да да номинира писател веднъж на три години. Отличието акцентира върху разнообразието на съвременната художествена литература и насърчава интереса на читателите. Може да бъдат номинирани произведения, публикувани в някоя от държавите-членки на ЕС през изминалата година. 

Наградата за литература на Европейския съюз има за цел да подкрепя млади писатели. Творчеството на лауреатите се промотира с надежда за достигане до по-широка международна аудитория и намиране на читатели отвъд националните и езиковите граници.

Можете да откриете българския роман в Ozone.bg.