fb
БългарияНовини

Да празнуваш 1 ноември с районния кмет

2 мин.

Между двата тура на кметските избори в София културата често остава на заден план, но досегашните районни кметове на „Слатина“ Георги Илиев и на „Лозенец“ Константин Павлов по традиция показват специално отношение към нея. И двамата в неделя ще се борят да получат още веднъж доверието на своите съкварталци, но преди това ще припомнят значимостта на будителската дейност в историята и настоящето със специални събития по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

Столичният парк „Гео Милев“, където често можете да се включите в литературни събития, ще приюти разговор за будителите и българските книги с кмета на „Слатина“ Георги Илиев. Точно в 10 ч. до лабиринта в парка към него ще се присъединят и авторите Захари Карабашлиев и Димитър Димитров. За престрашилите се да споделят любимите си цитати от български автори ще има и книжни подаръци. Мястото на срещата е добре познато на любителите на книгите в района – там на 24 май се провежда превърналата се в традиция инициатива на Илиев „Приключение с букви“.

Следобед пък жителите на южните квартали в столицата ще могат да разговарят с кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов на първоноемврийски празник в Южния парк. От 16 ч. до къщичката за размяна на книги край площадка „Азбукари“ ще можете да се срещнете и с издателя Манол Пейков. След 17 ч. пък най-любознателните ще могат да се включат в тематичен куиз за съвременните будители, свързани със столицата.

„Лозенец“ е един от районите в София, познат с наситения откъм събития културен живот, а в някои от по-старите квартали в него са живели писатели и поети като Елин Пелин, Дора Габе, Николай Лилиев, Пейо Яворов и др. Самият Константин Павлов, познат и с псевдонима си Комитата, е автор на поетична книга, участвал е и в издаването и представянето на редица други издания.