fb
Ревюта

„Да уловиш мига“ – за копнежите, проклятията и семейните тайни

3 мин.
Da ulovish miga Giyom Muso

Da ulovish miga Giyom MusoЕдно от първите места, които посетих, когато дойдох да живея в Ирландия, бе пристанището в Хоут и фара, който се издига там, построен през далечната 1817 г. Именно този фар си представях през цялото време, докато четях „Да уловиш мига“ (изд. „Изток-Запад“) на Гийом Мюсо.

Популярният съвременен френски писател е избрал подобна кула на брега на морето за основа на сюжетната си линия. Младият лекар Артър Костело наследява от баща си стар изолиран фар, в чиято изба има стая със зазидана врата.

Фарът на 24-те ветрове край залива Уинчестър е собственост на семейството от три поколения. През 1954 г. дядото на Артър изчезва мистериозно, докато се занимава с обновяването му, и въпреки че тялото му така и не е намерено, изхвърлено от приливите, близките му го обявяват за мъртъв. За да приеме наследството, Артър трябва да спази две важни условия – никога да не продава имота и никога да не се опитва да отваря зазиданата врата.

Аз се почесах по главата. Всичко това нямаше никакъв смисъл.

– Да бъдем реалисти – казах. – Какво най-лошо може да се открие там? Един труп? Няколко трупа?

– Естествено, и аз си го помислих…

– Във всеки случай, щом си зазидал вратата през 1958г., дори и да става дума за убийство, то отдавна е придобило давност.

Франк помълча няколко секунди, после каза глухо:

– Мисля, че зад тази врата се крие нещо много по-страшно от труп.“

Мюсо разбулва мистерията по изключително увлекателен начин. Всяка глава започва с цитат на някой известен писател и макар да е достатъчно кратка, авторът е наситил действието с обрати, които да те интригуват все повече и повече. Оказва се, че над фарът тегне проклятие, свързано с времето и числото 24. Тъй като Артър не спазва условието да остави вратата зазидана, бива въвлечен в непосилна надпревара със стрелките на часовника.

Френският писател въвежда още двама главни герои – барманката Лиза, която мечтае да стане актриса, и изчезналия дядо на Артър. Събитията стават все по-заплетени, а Мюсо и за миг не спира да държи читателя в напрежение. Независимо че тайната на фара е разкрита, човек не спира да се чуди как ще завърши това невероятно приключение.

„Да уловиш мига“ е чудесен психологически трилър, поднесен брилянтно от автор, чиито творби са преведени на повече от 36 езика в общ тираж от над 18 милиона копия. Ако и вие като мен все още не сте посягали към Мюсо, то непременно поправете тази грешка. Аз със сигурност ще прочета и останалите му романи, издадени на български.