fb
БългарияНовини

Дай нова посока на живота на дете от дом за деца с „Пътуващото училище на Подарете книга”

4 мин.

„Пътуващото училище на Подарете книга“ идва в София на 30 юни. Близо 20 деца на възраст между 7 и 14 години от домовете за деца, лишени от родителски грижи, в Долна Баня и Павликени ще гостуват в столицата. Те ще се запознаят с нови доброволци, които подготвят за тях забавни и приключенски уроци с идеята да продължат да учат заедно и занапред.

Проектът „Пътуващото училище“ стартира тази година в няколко от вече посещаваните от фондация “Подарете книга” домове с надеждата съвсем скоро да бъдат обхванати и всички останали. Целта е чрез редовни занимални, водени от учители и доброволци, да бъдат насочени повече внимание и усилия към ограмотяването и социализирането на деца в неравностойно положение.

“Първото и най-важно е, че децата отиват с желание на нашите занимални – това е основата, на която трябва да стъпим, за да можем да им помогнем да учат. При много от децата има значителен напредък, промяна в оценките в училище и много повече желание да учат”, разказва Благовеста Пугьова, основател и председател на фондацията.

Благовеста Пугьова

„Пътуващото училище в София“ дава възможност на всеки да се включи и с това да стане незаменима част от развитието на малчуганите, като им помага да учат нови неща, да срещнат нови приятели и да наваксат с уроците си. Записването става през този онлайн формуляр, като не е нужен предишен педагогически опит, а единствено желание и готовност за истинско приятелство с дете от дом за деца.

Колко страшно е да имаш такъв приятел, отговаря Михаел Теофилов. В продължение на години всеки месец той пътува до Пловдив с един от бусовете, наети от фондацията, за да прекарва образователно време или да си говори за случки от живота с един от подрастващите младежи в домовете.

“Запознах се с Юли преди повече от три години. Поне веднъж месечно излизаме заедно да ядем дюнери и да се разхождаме из Пловдив; помагам му с уроците и домашните и си говорим за живота изобщо. Изградихме ценно приятелство, от което и двамата сме облагодетелствани“, разказва Михаел за преживяванията си в програмата.

Фондация „Подарете книга“ развива от 7 години своята доброволческа дейност и е носител на първите годишни награди за цялостен принос и оригинален подход, връчени от най-голямата платформа за доброволчество у нас TimeHeroes. Всеки месец години наред доброволците на фондацията се срещат с децата в домовете от цяла България, за да им помагат в образователния процес, да ги насочват и да се сприятеляват с тях.

Историята започва с осем книги, подарени от основателката Благовеста Пугьова на малко детенце от дом за деца, лишени от родителски грижи, с призив „Важно е да се чете“. Днес за развитието на организацията допринасят повече от 300 доброволци, които открито вярват в нейната кауза.

“Идеята зад менторството във фондацията е да установиш лична, задълбочена и дълготрайна връзка с някое от децата. С времето виждаш как подобно отношение започва да дава плод дори в живота на някои от по-палавите деца и как се повишават желанието и възможността им да се интегрират успешно в обществото, да се образоват и да работят. Установява се едно крепко приятелство, в което се запазва „менторската“ роля на доброволеца, а детето има към кого да се обърне за съвет в моменти на важни решения и житейски трудности”, допълва Михаел Теофилов.

Екипът на “Подарете книга” мечтае някой ден до всяко дете да стигне доброволец, който да го насърчава и насочва в живота по време и след училище. Осъществяването на тази идея става благодарение на всички хора, които не само вярват в доброто, но и го правят. Включи се и ти и дай нова посока на живота на дете в неравностойно положение в България!

[ + ]