fb
БългарияНовини

Държавата дава 300 000 лв. за продължаването на програма „Глобални библиотеки“

1 мин.

Глобални библиотеки БългарияДопълнителни 300 000 лв. от държавата ще помогнат на фондация „Глобални библиотеки – България“ да продължи дейността си по приключилия едноименен проект, става ясно от съобщение на Министерския съвет.

Фондация „Глобални библиотеки – България“ кандидатства пред фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ за нова безвъвмездна финансова помощ в размер на $3 млн. За да се случи това обаче, от американската фондация са поискали гаранции, че страната има реална нужда от продължаване на проекта и че институциите ще се ангажират пряко с проблемите на библиотеките в България.

„Предоставените от правителството средства са знак, който демонстрира ангажираността на държавата с целите на Програма “Глобални библиотеки – България” и с дейността на фондацията за осигуряването на достъп до информация и услуги на електронното правителство за всички български граждани“, казват от фондация„Глобални библиотеки – България“.

Проектът „Глобални библиотеки – България”, който бе реализиран с подкрепата на фондация „Бил и Мелинда Гейтс” от над $13 млн., помогна в 960 обществени библиотеки в 911 градове и села в цялата страна. След приключването му в края на 2013 година с идеята да продължи дейностите бе учредена фондация със същото име, където съучредители са министерствата на културата и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд „13 века България”, НСОРБ, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища.