fb
БългарияНовини

Връчват наградите на фондация „Глобални библиотеки – България“

2 мин.

Шестите годишни награди на фондация „Глобални библиотеки“ – България ще бъдат връчени на 7 ноември, по време на двудневния национален форум „Библиотеките днес“ 2022, на който „Аз чета“ е медиен партньор. Темата тази година е „Лидерство за библиотеките“. В рамките на форума библиотечни експерти от страната и чужбина, представители на университетските среди и библиотекари от обществените библиотеки в страната ще споделят мнения, идеи и опит за лидерството в библиотеките. 

Отличията се присъждат в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Наградите са в категориите: за медии, в две под категории: за национална и за регионална медия; за спомоществовател и за публична институция.

В категория „медии“ са номинирани: Радио Фокус – Кюстендил, Долап.БГ, Вестник Търговищки НОВИНИ, БНР-РРС Стара Загора, БНТ Пловдив, БНТ.

За спомоществовател са номинирани: А1-България, Издателство Ентусиаст, Благотворителна инициатива „Чрез Спорт към Знание”, Сдружение „Платформа АГОРА – Активни граждански общности за развитие и алтернатива“.

Номинирани за „публична институция“ през 2022 г. са: НЧ „проф. Кирил Дженев – 2018“ – Пловдив, Школа по Изобразително изкуство към „Център за подкрепа за личностно развитие“ – Ихтиман, НЧ „Постоянство – 1856“ – Лом.

Присъждането на наградите е на конкурсен принцип, а селекцията се извършва от петчленно жури от членове на Обществения съвет на ФГББ – проф. Боряна Христова, Снежана Йовева, проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, с председател доц. Георги Лозанов.

Церемонията по връчване на наградите започва от 19 ч. и ще се проведе в „Зала 4 „Проф. Асен Златаров” на Национален дом на науката и техниката, ул. „Г.С. Раковски“ 108, гр. София.

Форумът се организира в сътрудничество със СУ „Св. Климент Охридски” и УниБИТ.

Вижте цялата програма тук.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е неправителствена организация в обществена полза. В управителните органи на Фондацията влизат представители на Министерството на културата, Министерството на електронното управление, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”. Фондация работи за приобщаване на българските граждани към глобалното информационно общество и за повишаване качеството им на живот чрез обществените библиотеки.