fb
БългарияНовини

Дават под наем книжарницата под Ректората след сложен конкурс

3 мин.

Книжарницата в подлеза на Ректората на Софийски университет може много скоро да има нов наемател. Договорът с досегашните наематели вече е изтекъл и в момента върви нова процедура за отдаване под наем за 10-годишен срок на „обект за търговска дейност, пригоден за книжарница с интернет и кафе на две нива с обща площ от 631.00 кв.м“, който е частна общинска собственост.

От публикуваното на сайтовете на Район „Средец“ и Столична община обявление не става ясно как точно ще протече конкурсът. Единствените ясни параметри от документа са крайният срок за закупуване на конкурсна документация – 17.30 ч. на 29 юли, когато изтича и срокът за подаване на офертите за участие в конкурса, както и началната конкурсна наемна цена от 7960 лв. без ДДС, колкото е и гаранцията за участие в процедурата.

Едва от конкурсната документация се разбира, че договорът ще бъде сключен с победителя в сложна процедура с комплексна оценка от два критерия. От тях тежест 60 т. има най-високата предложена месечна наемна цена, като следващите 4-ма участници ще получават точки по коефициент (предложена от кандидата цена / най-висока предложена цена х 60). Още до 40 т. ще бъдат присъдени за подготвена концепция за „виждането на участника за общественото, социалното и цялостното развитие на обекта, както и дръги виждания, свързани с развитието на гр. София“.

Така оформена, процедурата дава възможност кандидатите да бъдат оценявани и с качествени показатели, но според запознати е и вратичка за малко „по-субективен“ избор на „правилния“ кандидат, заради прекалено широкото си определение.

Според наши източници ден преди края на търга документи са закупили няколко фирми. Сред тях са „7 Старс“ ООД, която стопанисва Greenwich Book Center на Витошка (според Търговския регистър партньори там са управителите на издателствата БАРД и Ентусиаст), и „Муузон“ ЕООД, издатели на сп. Биограф, за които изглежда ще бъде първи подобен обект.

Интересен факт е, че управителят на „Муузон“ ЕООД Мартин Радославов е и член на съвета на директорите на “Ню Медиа Груп“ АД, издател на жълтия седмичник „Уикенд“, и сочен за близък до „бившия бъдещ шеф на ДАНС“ и медиен магнат Делян Пеевски. Радославов е споменаван в бранша като неофициален собственик на издателство Ентусиаст.

Отварянето на офертите по конкурса за книжарницата в подлеза на Ректората ще бъде на 30 юли от 10 ч. в сградата на Район „Средец“. В подобни конкурси обаче документи се подават най-често в последния момент, така че могат да се появят и други интересни свързаности между участници в процедурата.