fb
НовиниПо света

Давид Лагеркранс е готов с ново продължение на „Милениум“

2 мин.

Шведският писател Давид Лагеркранс, който бе избран да продължи книгите на Стиг Ларшон от серията „Милениум„, е готов с романа ‘Mannen som sökte sin skugga’ („Мъжът, който търсеше сянката си“). Петото издание от поредицата за Лисбет Саландер ще бъде на пазара в Швеция и Великобритания на 7 септември 2017 г. под името „The Girl Who Takes An Eye for An Eye“, а в САЩ – на 12 септември в 500-хиляден тираж.

Американската корица на „Мъжът, който търсеше сянката си“

В новия роман Лисбет и Микаел търсят отговори за травматичното й минало, като междувременно успяват да си създадат врагове сред антимюсюлманска банда, руската мафия и групировката „Регистърът“, която се занимава с „псевдонаучни“ експерименти.

„Всички знаят, че Лисбет има голяма драконова татуировка на гърба си, но никой не знае защо. Няма никакво обяснение защо този татус е там и в предишните. И започнах да чувствам нуждата да разкрия тази загадка, защото тя разширява и задълбочава митологията около Лисбет – тя не е типа човек, който би направил нещо без основателна причина. И докато търсех отговор на мистерията, историята бавно се появи в съзнанието ми – буквално ново измерение се отвори пред мен“, разказва Лагеркранс пред Entertainment Weekly за това как се е появила идеята за новата книга.

Поредицата „Милениум“ досега е продала 85 млн. копия в над 50 територии по целия свят, като само в САЩ продажбите надхвърлят 24 млн. Лагеркранс се включи в дописването на книгите през 2015 г., когато излезе Онова, което не ме убива, за да наследи починалия от сърдечен удар на 50-годишна възраст през 2004 г. Стиг Ларшон. У нас романите от серията се издават от „Колибри“.