fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 22 януари 2023

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Obscuritas. Мрачна музика“ от Давид Лагеркранс

Издава: „Изток-Запад”
Д
ата на публикуване: 16 януари 2023 г.
Превод: Любомир Гиздов
Отговорен редактор: Иван Атанасов

За книгата: Професор Ханс Реке е световен авторитет в техниките за разпит, способен на зашеметяваща логика и изумителна наблюдателност. Той е богат, преуспял и има перфектно семейство. Както и крехка психика, която се разпада, когато се намира под напрежение. Общинският полицай Микаела Варгас е дъщеря на чилийски имигранти. Израснала е в покрайнините на Стокхолм и има двама братя от грешната страна на закона. Тя е упорита и безкомпромисна и отчаяно иска да се докаже пред колегите си. Микаела се нуждае от уникалния ум на Ханс, за да разреши едно заплетено убийство. Ханс се нуждае от Микаела, за да го спаси от самия него. Колкото и да са различни, те ще трябва да открият заедно убиеца, преди да са се превърнали на свой ред в жертви.

„Лисан и Малкия Жорж“ от Тибо Прюн

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 16 януари 2023 г.
Превод: Силвия Колева
Адаптация: Ивайла Пеева
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Тибо Прюн

За книгата: Далече, далече в гъстата гора живеели един хитър лисан и един малък мишок. Един ден мишокът намерил бобено зърно. Лисан и мишокът, заедно с бобеното зърно, паднали в голяма дупка. Решили да посадят зърното и да чакат от него да израсте стъбло. Дали това може да бъде началото на едно голямо приятелство?

„Гордън и Тапира“ от Себастиан Мешенмозер

Издава: „Точица”
Дата на публикуване: 16 януари 2023 г.
Преводач:
Калина Иванова

За книгата: В книгата на немския писател Себастиан Мешенмозер се разказва за двама приятели. Гордън е пингвин, който обича реда. Тапира… обича да му е весело, да има много растения, звуци, приятели… За Гордън всяко нещо си има място и предназначение. За Тапира лентите тоалетна хартия могат да бъдат… лиани от джунглата. Двамата са приятели. И съквартиранти. И… се скарват! И заспиват скарани! О, не!

„Прахосъбирачки” от Луцие Фаулерова

Издава: „Изида”
Дата на публикуване: 17 януари 2023 г.
Преводач: Красимир Проданов

За книгата: Анна е затормозена от собствените си спомени млада жена. Има необичайно хоби – да събира странни сувенири… или по-скоро да ги краде. Колкото и да опитва обаче, така и не се превръща в нормална млада жена. Изоставят я и двамата ѝ приятели – и интимният, и транссексуалният. Анна е в депресия – и сякаш по поръчка идва срещата ѝ с най-необичайния психолог на света – Виктор Кави. Може би точно той ще отвори вратата към проблематичното минало на Анна и сестра ѝ; може би точно той ще ѝ помогне да прескочи трапа на настоящето… или пък ще я бутне в него.

„Приятелката“ от Тереза Дрискол

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 17 януари 2023 г.
Превод: Стоянка Сербезова – Леви
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Софи се запознава с Ема, която пристига в английското селце Тедбъри с тригодишния си син, и двете бързо се сближават. Децата им също си допадат и не след дълго стават неразделни. Софи е очарована от Ема, която е толкова интересна, различна и магнетична. Тя ѝ доверява най-голямата си тайна, но скоро осъзнава, че не знае почти нищо за миналото на новата си позната. Селцето е разтърсено от ужасяващото убийство на един от най-близките семейни приятели на Софи и съпруга ѝ Марк. Тя не може да повярва на случилото се, нито на все по-упоритите слухове, че Ема е имала връзка с него. Когато на Софи ѝ се налага да придружи Марк до Лондон, тя поверява сина им на приятелката си. Докато пътуват с влака към къщи, те научават, че двете момчета са приети в болница след злощастен инцидент. Едното дете е с увреден далак и се налага да бъде оперирано по спешност. Дали Софи не е допуснала огромна грешка, която ще ѝ струва скъпо?

„Енергия!“ от д-р Ане Флек

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 19 януари 2023 г.
Превод: Ваня Пенева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Уморени ли сте? Често ли чувствате, че не ви достига енергия и едва се справяте? Забелязвате ли спад в имунитета? Какво се крие зад тези наглед обикновени симптоми? Загубата на енергия е скрит, добронамерен зов за помощ от страна на нашето тяло! Д-р Ане Флек разкрива кои са тайните крадци на енергия и дава ясни указания и конкретни примери, с които всеки може да открие корена на проблема и неговото решение. Извадете лупата, вземете книгата и тръгнете по следите като детектив! Скоро ще се сдобиете с практически решения, които ще положат основите на новия ви живот. В първата част на „Енергия“ ще се запознаете със скритите причини за липсата на енергия и с потенциалните причинители на болести.

„Посветена” от Ина Ясипова

Издава: „Сиела”
Дата на публикуване:
20 януари 2023 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Редактор: Ния Харалампиева
Коректор: Милена Братованова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: След като завладя хиляди читателски сърца с бестселъра „Жива“, Ина Ясипова се впуска в ново търсене на изгубеното познание на старите българи в стремителното продължение на историята – „Посветена“.
Седем са учителите, които Яна ще срещне по пътя си, седем са песните, които я отвеждат при тях, седем са тайните, които трябва да разгадае, за да открие истината за своите корени.

„Пещерата” от Жозе Сарамаго

Издава: „Колибри”
Дата на публикуване: 20 януари 2023 г.
Превод: Илияна Чалъкова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: В едно безименно селце един грънчар и неговата дъщеря изработват глинени съдове в стара примитивна пещ, за да ги продават на безименния гигантски модерен Център. Центърът обаче отказва да купува техните изделия, тъй като вече не задоволяват изтънчените вкусове на клиентите. Тогава баща и дъщеря започват да ваят фигури от глина, но и те са безцеремонно отхвърлени. А зетят на възрастния грънчар работи в Центъра като охранител и тримата се преселват в чудовищния 48-етажен конгломерат от търговски, развлекателни и жилищни пространства, където зловещо разкритие ще преобърне живота им завинаги.

„Скандар и крадецът на еднорози“ от А. Ф. Стедман

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 21 януари 2023 г.
Преводач: Цветелина Тенекеджиева
Редакция: Радка Бояджиева
Дизайн на корицата: © 2022 Two Dots

За книгата: Единственото желание на Скандар Смит винаги е било да бъде ездач на еднорог. Един от малцината избрани да излюпят и да се обвържат за цял живот със страховито създание. Да тренира и да се състезава с него за слава. Да стане герой.
И точно когато мечтата на Скандар е напът да се осъществи, нещата правят остър завой в много опасна посока. Мрачен и страховит враг открадва най-могъщия еднорог на Острова, заплаха дебне от тъмнината, а младият ни герой разкрива тайна, която би могла да унищожи света му…

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.