fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден четвърти на 41-ви Софийски международен панаир на книгата

4 мин.
plakat panair 2013

Петък е денят, в който всички учащи и работещи предвкусваме свободата на почивните дни. Докато се готвим за една шарена книжна събота, вижте с какви събития и срещи с писатели можем да загреем за вълнуващия литературен уикенд на Панаира на книгата и Софийския литературен фестивал в НДК.

Първото събитие за Панаира ще се проведе от 10:00 ч. и ще бъде среща с едно вече познато лице – йога учителя и създателя на дисковете „Кундалини йога“ Никола Змияров на щанда на „Фото медия“, като организатори са издателство „Симетро“. По същото време на Щанда на почетноя гост Москва за трети път ще се прожектират видео лекции по руска литература, съсредоточващи се върху творчеството на Достоевски, Толстой и др. Лектори са Дмитрий Петрович Бак (филолог, литературен критик, журналист, доктор на филологически науки, преподавател), Игорь Леонидович Волгин (писател и историк, достоевист, поет, доктор на филологическите науки, кандидат на историческите науки, академик, професор на факултета на журналистиката в Литературния институт, Вицепрезидент на Международното Общество на Ф. М. Достоевский) и Лев Иосифович Соболев (руски филолог и литературовед, почетен  учител на  Русия).

Останете на Щанда на Москва, където в 13:00 ч. ще се състои Кръгла маса на сериозна тема – „Проблеми на четенето при софийски литературен фестивалдецата и юношите в Русия и България“.

В 13:00 ч. и Софийският литературен фестивал открива петъчния ден с книжен разговор между Палми Ранчев и Бойко Ламбовски с модератор Митко Новков.

Имате възможността да посетите няколко събития в 15:00 ч.

Първото ни отвежда на сцената на третия етаж, където издателство „Хексагон“ ще представят новото младежко списание за култура „Под моста“, продължение на едноименния сайт. Материалите в него имат за цел да представят и анализират явленията от света на културата и поп-културата.

Второто събитие вече ни е познато от предишните панаирни дни – презентация на книгите на Издателската програма на Правителството на Москва, издателство „Време“, на щанда на Москва.

Третото събитие пък е част от програмата на Литературния фестивал – литературно четене с Димитър Кенаров и модератор Силвия Чолева.

В 16:00 ч. на сцената на третия етаж ще бъде представен романът „Биографии на отрепки“ (изд. „Гея-Либрис“) на писателя, професор по литература, Симеон Янев. По същото време отново в рамките на Софийския литературен фестивал ще се проведе дискусия на тема „Писателите и балканските протести“ с модератор Александър Кьосев.

Две събития ни изкушават от 17:00 ч. – представяне на „Послания и песни“ (изд. „Нов златорог“) от Карл Белман, наричан „Моцарт на шведската бохема“, на сцената на третия етаж, и среща с авторката на историческите романи „Медальонът“ и „Капка кръв за вампира“ Галина Златарева на щанда на „Златното пате“.

Издателство „Сиела“ за пореден ден ни приканват да се поблъскаме на опашка за автографи, този път с двама писатели-На щанда на ozone.bgемигранти – Мирослав Пенков и Захари Карабашлиев, точно в 17:30 ч.

На сцената на третия етаж в 18:00 ч. сценаристът Александър Чобанов ще представи романа си „Хлапета“ (изд. „Хермес“), разказващ за гимназиалните щуротии на трима приятели. По същото време на щанда на издателство „Монт“ ще се проведе коледна томбола, като наградите ще бъдат изтеглени от специалния гост, авторката на „Приказни притчи“ – Малена Ашри.

В никакъв случай не е за пропускане и срещата с авторката на историческия роман „Бежанци“ Весела Ляхова, спечелил почетна грамота на церемонията по присъждането на наградата за издателски проект на годината „Златен лъв“, отново в 18: 00 ч. на щанда на издателство „Жанет 45“.

Софийският литературен фестивал пък ще закрие петъчната си програма в 18:00 ч. с разговор между сръбския писател Владимир Арсениевич и Теодора Димова с модератор Йордан Ефтимов.

Половин час по-късно ще се проведат две вълнуващи срещи – едната на щанда на „Сиела“, където Иво Сиромахов ще подписва книги и ще се среща с читатели, а другата ще се състои на щанда на „Ozone.bg“, където писателите Александър Секулов и Александър Шпатов ще си говорят за добрата литература и ще отговарят на въпросите на читателите.

Панаирът ще закрие деня на сцената на третия етаж, където Унгарският културен институт ще представи изданията на издателство „Литературен Форум„– „Умната! Или петте правила на щастието” от Тошо Дончев, с участие на автора на „Народът на пустата” – Дюла Ийеш. Модератор на събитието ще бъде издателят Марин Георгиев.