fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден четвърти на 43-ти Софийски международен панаир на книгата

4 мин.

панаир на книгата 2015

Петък по традиция е сред най-натоварените дни на Панаира на книгата, а културната програма днес е наситена и интригуваща. Не пропускайте да разгледате предстоящите събития, изберете авторите, с които искате да се срещнете, и представянията на книгите, предизвикали любопитството ви.

Програмата започва на сцената на третия етаж в 10:00 ч. с представяне на сборника доклади „България и Унгария – история, политика, култура през ХХ-ХХI век” с участието на историка Андраш Балог. Представя етнолога Джени Маджаров. Книгата е издадена от издателство „Гутенберг”.

Следващото събитие на сцената е от 11:00 ч. – представяне на сборника „България в моя детски свят” (изд. „Булвест 2000”), съставители проф. Станка Вълкова и Борислав Мирчев.

Премиерата на романа на Михай Золтан Над „Копелето на сатаната” с участието на писателя и неговата преводачка Нели Димова започва точно в 12:00 ч..  Книгата ще представи Митко Новков, събитието е организирано от Унгарския културен институт и издателство „Ерго”.

Отново на сцената, но от 14:00 ч. Министерство на културата и туризма на Република Турция ще представи автора Искендар Пала.

Следват няколко събития организирани от Унгарския културен институт, които ще бъдат на сцената на третия етаж:

От 15:00 ч. започва премиерата на книгата „Принудително освобождение” (изд. „Гутенберг”) от Ласло Мартон с участието на автора и преводачката Стефка Хрусанова. Представянето ще води Митко Новков.

А от 16:00 ч. започва премиерата на стихосбирката „Чужда клетка” (изд. „Гутенберг”) от Шандор Татар с участието на автора и преводачката Стефка Хрусанова. Представя Манол Глишев.

От 17:00 ч. на сцената Марта Александрова представя „Зодиакална нумерология” („Кибеа”).

Със същия начален час, но на щанда на Румъния (№ А2) започва разговор с Чезар-Паул Бадеску за неговите романи „Младостта на Даниела Наниста” и „Светлина, моя любов”.

От 17:30 ч. на щанда на издателство „Авангард Принт” (№ 419) е началото на срещата с поета Бойко Богданов.

От 17:30 ч. на щанда на издателска къща „Персей” (№ 210) среща с автограф с испанския писател Маркос Торенте и романа му „Време за живот”.

На сцената на третия етаж от 18:00 часа започва представянето на „Балканският човек” (изд. „Жанет 45”) в три тома от Йордан Велчев.

От 18:00 часа на щанда на Румъния (№ А2) започва дискусия с журналиста, писателя и драматурга Петре Барбу.

На щанда на издателство „Жанет 45” (№ 325) от 18:00 ч. – среща с автограф с Бойка Асиова.

Литературен клуб „Перото” ще приеме гостите на премиерата на стихосбирката „Точно време” на Владимир Левчев. Представя издателствo „Ерго”. С участието на поета. Начален час 18:30 ч.

На сцената на третия етаж, от 19:00 ч., започва лекцията „За хляба, кваса и маята” на Ивелина Иванова, автор на книгата „Домашен хляб”. Организатор издателство „Gourmet Publishing”.

На щанда на издателство „Весела Люцканова” (№ 438) от 19:00 часа започва премиерата на „Досие на убиец” на Весела Люцканова.

От 20:00 часа на сцената на третия етаж започва тържественото връчване на годишните награди на Асоциация „ Българска книга” – „Златен лъв”.

НежностНе пропускайте и събитията от програмата на Софийския литературен фестивал, които се провеждат на втория етаж на НДК, мраморно фоайе:

От 10:00 до 20:00 ч. може да посетите изложби на корици и детски илюстрации от Испания и Португалия и колекция от пространствени (pop up книги) от цял свят.

От 10:00 до 11:00 ч. за най-малките и техните родители ще има специални игри с изненади в детския кът Lattjo, който пък ще бъде отворен от 10:00 до 20:00 ч.

От 11:00 ч. „Дон Маци и как да оцелеем и да се забавляваме в градска среда“ – разговор с детската писателка Т. Яна Якова.

От 13:30 ч. прожекция на филма „Езикът на пеперудите“ реж. Хосе Луис Куерда. Киноадаптация по едноименния роман на Мануел Ривас.

От 15:30 ч. „Литература и кино. Метаморфози“ – дискусия с участието на режисьор, сценарист, писател и преводач – всички с изявено отношение към метаморфозите на литературния оригинал, независимо дали става дума за текстов превод, или превод на езика на киното. Съорганизатор: Проект „Испанската литература, разказана от киното“.

От 17:00 ч. разговор с писателите Емануил А. Видински, Иван Ланджев, Петър Чухов. Модератор: Камелия Спасова.

От 18:00 ч. разговор с испанския писател Маркос Торенте. Модератор: проф. Симеон Хаджикосев.

От 19:00 ч. разговор с испанския писател Сусо де Торо. Модератор: Андрей Захариев.