fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Днес на ПанаираПанаирът

Ден първи на Пролетен базар на книгата 2019 – 28.05

7 мин.

За поредна година ще можете да проследите събитията от Пролетния базар на книгата и провеждащия се паралелно Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи в рубриката ни „Днес на панаира“. Заредете се с добро настроение (и дълъг списък с книги за купуване, разбира се) и се насочете към НДК, където ви очакват най-разнообразни срещи с автори, премиери и творчески мероприятия!

 

10:30 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ НДК
Официално откриване на второто издание на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи и Пролетен базар на книгата с участието на Детска вокално-театрална формация „Таласъмче“
Откриване на изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация“
Любен Зидаров, роден през 1923 г., е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата, простиращо се през последните седем десетилетия. От началото на 50-те години на 20-и век до днес е илюстрирал повече от 200 книги, сред които българските издания на класически произведения на световната литература за млади читатели: „Приказки на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, „Андерсенови приказки“, „Чичо Томовата колиба“. През 2016 г. и 2017 г. е номиниран за най-престижната награда за детска литература в света – Мемориалния приз „Астрид Линдгрен”. Често определян като създател на модерното течение в илюстрацията за деца у нас, с голяма доза вероятност, в момента Любен Зидаров е най-възрастният действащ илюстратор на планетата. Изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация“ се осъществява с подкрепата на издателство „Егмонт“.

 

14:00 ч.
ЩАНД Б7
Представяне на романа „От ден по-ясна“ от Мирко Боне
„О, нощ, от ден по-ясна“ Около този стих на Грифиус Мирко Боне изгражда своя изключително нежен и поетичен роман, в който светлината струи отвсякъде – и над камбанариите на северния Хамбург, и сред природата на Южна Франция, и в картината на Камий Коро, около чиято кражба се развива действието и която съпровожда живота на Раймунд Мерц от най-ранно детство.
Представя: Издателство „Атлантис-КЛ“

 

14:00 ч.
ЩАНД Б7
Представяне на поредния бестселър на Роберт Зееталер „Полето“
В своя пореден бестселър Роберт Зееталер буквално ни засмуква във водовъртежа на своето въображение, оставяйки мъртвите да говорят за … живота естествено! За щастливите дни, за злополучните или комичните моменти в него, за провалите или за звездните си мигове – едни с тъга и носталгия, други със себеирония и смях.
Представя: Издателство „Атлантис-КЛ“

 

17:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
„Как да съдим за книгата по корицата?“ Представяне на направление Литературни преводи към програма „Творческа Европа”; презентация и дискусия с гост лектори Албена Лимони и Костадин Кокаланов
Албена Лимони е родена през 1992 в гр. София. Завършила е Художествената академия в София, а след това „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия. Била е на обмен в Университета по изкуства в Гент, Белгия. Ангажира се с проекти, свързани с илюстрация и дизайн. Част от работата й включва и типография, като създаването на букви е част от дизайна, който конструира. Илюстрира корици, комикси и книги, сред които са „Митически песни, Българско народно творчество”, „Змията и дъгата“, „Къде отива кучето?“ „Островът на съкровищата“, „Храбрият Оловен войник“ и др. Работила е като илюстратор и дизайнер на свободна практика за списания „Esquire”, „La Estreya”; „Програмата“, „Виж! София“. Сред нейните клиенти са Хелзинкският комитет, Гьоте – институт България, „Fine Acts”, Капитал, ИК „Жанет-45“, AUDI и др.

Костадин Кокаланов е графичен дизайнер с над десет години професионален опит, чиято работа
е многократно награждавна в страната и в чужбина. Фокус в творчеството му са графичната идентичност, печатните медии, оформлението на книги, типографията и калиграфията.
Модератор: Десислава Панчева и Силвия Иванова – Бюро „Творческа Европа“, България
Представя: Бюро „Творческа Европа“, България

 

17:00 ч.
ЩАНД 325
Книга с автограф с поета Иван Матанов
След премиерата на стихосбирката „Всичко, което помня“, поетът и журналист Иван Матанов ще се срещне с почитателите на поезията на щанда на ИК „Хермес“.
Представя: Издателство „Хермес“

 

18:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Представяне на романа „Завръщането на визона“ от Божана Апостолова
„Три жени осмислят изминатия път от общото им детство до момента, в който се засичат отново в родния си град, изкачили вече хребета на зрелостта. Дали са опазили нещо от детските мечти и въжделения в съсипията на реалността? Любовта дар от Бога ли е, или дяволско изчадие? Кой е по-добрият учител – разумът или сърцето? Това е книга за различните пътища към постигането на хоризонт в живота, за съдбата като капан и като възможност. Божана Апостолова разгръща трите линии на разказа леко и увлекателно, с характерния си живописен език. На някои места ни разплаква, на други ни разсмива. Но никога не пести истината. „Завръщането на визона“ е един безпощаден роман, изпълнен с много любов към човека.“
София Несторова
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

18:00 ч.
ЩАНД 325
Книга с автограф с Емил Андреев
Читателите ще могат да се срещнат с писателя и сценарист Емил Андреев и да получат книга с автограф. Авторът на „Ломски разкази”, „Нашата книга”, „Боби Блажения и Другия американец” и „Проклятието на жабата” ще ви очаква на щанда на ИК „Хермес”.
Представя: Издателство „Хермес“

 

19:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Премиера на „Анхедония“ от Димо Райков
„Анхедония“ е най-новият роман на писателя Димо Райков. Това е разказ за силата на човешката любов,
за правото на всеки човек да се радва на живота. Авторът ще пристигне от Париж специално за премиерата, за да се срещне с българските читатели и да разкаже повече за вдъхновението, дало началото на „Анхедония“.
Представя: Издателство „Хермес“

 

19:00 ч.
ЩАНД 324
Среща с автограф
Гостуват ни Петър Чухов /„Достатъчно дълго“/ и Петър Денчев /„Малкият бог на земетръса“/
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Всички събития от програмата на Фестивала се провеждат в Мраморното фоайе на НДК

10:30-11:00 ч.
Официално откриване с участието на Детска вокално-театрална формация „Таласъмче“

 

11:00-11:45 ч.
В детската стая с Валери Петров
Валери Петров винаги ще бди над нас, ще сбъдва тихите ни мечти, родени в светлата стая на детството. Каним вас, вашите деца и децата в самите вас на една специална вечер, в която ще п(р)очетем най съкровените приказки на Валери, а именно „Пук!“, „Копче за сън“, „В лунната стая“ и „Меко казано“. С нас ще бъдат четирите илюстраторки на изданията: Мила Янева-Табакова („Пук!“), Мария Налбантова („Копче за сън“), Росица Ралева („В лунната стая“), Люба Халева („Меко казано“), които ще представят своите визуални светове, родени от историите.
Подходящо за: * всякакви възрасти * родители и деца
Представя: Издателство „Colibri“

 

13:00-13:45 ч.
Среща разговор с Макис Цитас (Гърция)
Какво може да се случи, когато момче и куче си разменят местата и момчето се превърне в домашен любимец на семейство кучета, който е заплашен да бъде изхвърлен на улицата и да остане без дом… Макис Цитас е един от най-авторитетните писатели на Гърция, носител на най-големите награди в страната и Европа, автор на над 20 детски книги.
Подходящо за: * ученици 1.-4. клас
Представя: Издателство „Изида“