fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на 47. Софийски международен панаир на книгата – 14.12

11 мин.

В почивните дни вероятно ще отделите повече време за 47. Софийски международен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал. Затова разгледайте внимателно всички събития, които ще се случат днес.

10:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Презентация на авторски фотоалбум „Видения“ – Александър Иванов
Представя: Издателство „Булгея“

11:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Загадките на Арендел
Ела със сестрите Елза и Анна и техните приятели Олаф, Кристоф и Свен – в Омагьосаната гора, където ни очаква невероятно приключение! Нека всички деца се чувстват поканени на забава с рисуване и оцветяване, заедно с любимите герои от „Замръзналото Кралство 2“.
Представя: Издателство „Егмонт“

12:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на книжката „Приключенията на Поля“ от Анжелина Денчева
Оzone.bg и Фондация „За нашите деца“ ви канят на вълнуващо пътешествие, описано на страниците на книжката „Приключенията на Поля“ от 10-годишната Анжелина Денчева. Вълнуващите истории напомнят колко е важно никога да не спирате да мечтаете. По желание на малката авторка приходите от продажбата на книжката се даряват за каузите на фондация „За нашите деца“.
Представя: Озон Ентъртейнмънт и Фондация „За нашите деца“

12:00
Щанд № 325
Среща с автограф със Симеон Ботев
Един баща търси изоставената си на младини дъщеря, за да ѝ поиска прошка, когато внучката му е отвлечена от разбойници, за да бъде продадена като робиня. Принудени от обстоятелствата, баща и дъщеря се съюзяват и тръгват да я спасят. Преследването в планината ще ги срещне в поредица от премеждия с неочаквани съюзници и врагове и неусетно ще ги сближи. Но дали смъртта ще ги подмине? Написана увлекателно и изпълнена с много напрежение и драматични обрати, книгата връща на българския читател един малко познат и неразвит в българската словесност литературен жанр – жанра на приключенския роман.
Представя: ИК „Жанет 45“

13:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Гал Сасон изнася лекция на тема „Астрология: Как да се разбираме по-добре с различните зодиакални знаци“
Как с помощта на астрологията да подобрим взаимоотношенията си с членовете на нашето семейство, с децата и партньорите си. Кои са тъмните страни на всяка зодия и как да ги избегнем.
Представя: ИК „Кибеа“

13:00
Щанд № 326
Среща с автограф с Татяна Попова
Представя: ИК „Хермес“

14:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Събудете великана в себе си – философията за успех на Антъни Робинс
Мотиваторът Моузес Джоел Налока говори за новата книга на Антъни Робинс „Събудете великана в себе си“, за техниките за самоусъвършенстване и ефективност.
Представя: ИК „Кибеа“

14:00
Щанд № 326
Среща с автограф с Ивинела Самуилова
Представя: ИК „Хермес“

15:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на книгата „Животът от нещата“ от Красимира Хаджииванова
„Животът от нещата“ е сборник на младата авторка и блогърка Красимира Хаджииванова. Дебютната книга с разкази е посветена на едни от най-големите предизвикателства пред живота на съвременния българин – качването и пътуването в автобус 72, взимането на колет от митницата на улица „Веслец”, страховете от ваксини, кемтрейлс и Папата, съжителството с улична котка и как да се научим да караме ски, когато сме пълни идиоти.
Представя: Пощенска кутия за приказки

15:00
Зала 9, ет. 5, НДК
Представяне на „Топ мистериите на света“ от Слави Панайотов
За втора поредна година един от най-популярните български инфлуенсъри – Слави Панайотов, по-известен като The Clashers, е подготвил нова книга, която да представи в разгара на Софийския международен панаир на книгата. Този път той ще разшири обхвата и ще ни запознае с интересни загадки и тайни, пръснати по целия свят. На събитието ще имате възможност да получите личен автограф, да задавате въпроси и да се снимате с автора.
Представя: Издателство 03 books

15:30
Щанд № 325
Среща с автограф с Виктор Самуилов
Любимият детски поет и неговите палави стихотворения в традиционната среща с автограф.
Представя: ИК „Жанет 45“

16:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на „10 минути и 38 секунди в този странен свят“
„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ носи отчетливия творчески почерк на Елиф Шафак. Турската писателка умело превръща реалистични събития в многопластови явления и надскачайки клишетата, отправя в книгите си важни послания за любовта, вярата, културата, свободата на изразяване и мястото на жената в съвременния свят. Разговор за творчеството на Елиф Шафак и най-новия ѝ роман.
Представя: Издателство „Егмонт“

16:00
Щанд № 325
Среща с автограф с Николай Терзийски
В новата си книга Николай Терзийски върви уверено по невидимите с просто око следи на кръвта. Поколения наред ярки човешки индивидуалности от средата на ХVІІІ век до наши дни се потапят в мощните потоци на неведомото: изгубват се в тях, но в същия миг проглеждат за своето предначертание, придобиват дълбока мъдрост, с която приемат всичко. Те помнят, но прощават, изтърпяват своите изпратени сякаш от самата съдба наказания, но не са в състояние да спрат движението си нататък. Персонажите на тези хроники обхождат света като на сън, но винаги се завръщат към мястото на началото. И в същото време независимо от принадлежността на героите към разпознаваемите пространства на родната планина, един знаменит композитор и скръбен баща създава великата музика, която ги води по пътя. „Хроники на неведомото“ е роман за магията на създаването – увлекателен, но и необходим, защото напомня, че децата са музиката на света.
Представя: ИК „Жанет 45“

17:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на сборника „Хората, които променят България“ от Даниел Пенев
Благодарение на историите, включени в сборника, вие ще се запознаете отблизо с 30 от най-вдъхновяващите личности от света на бизнеса, образованието, културата, спорта и неправителствения сектор у нас. Всички те живеят и творят в родината си и доказват, че добрината, постоянството и щедростта вършат повече и по-добра работа от мрънкането и търсенето на оправдания. С тази книга Даниел Пенев иска да покаже България в една по-различна светлина и така да мотивира хиляди българи да се посветят на занимания, които им носят удовлетворение и същевременно им позволяват да допринасят за подобряването на средата тук.
Представя: Издателство AMG Publishing

17:00
Щанд № 325
Среща с автограф с Ина Иванова
Поезията на Ина Иванова обръща специално внимание на паметта, на детството, чиито рани носим през целия си живот, както и на невъзможността да преодолеем човешката си уязвимост („сърцето винаги е потърпевшият”). Вероятно заради това хартиените криле, ядката на смисъла, изящното и спасителната сила на думите са възможните изходи на лирическата ѝ героиня. Стихотворенията в „Криле от папиемаше” издирват светлината и „тънката радост”. И се доверяват на премълчаното – изобщо на акта на премълчаване, който подтиква читателя да потърси собствената си идентичност.
Представя: ИК „Жанет 45“

17:00
Щанд № 408
Среща с автограф с поета Манол Глишев и новата му поетична книга „Зибелингски хроники“
Тази книга проследява малка част от чудните пътешествия по суша и море, авантюрите, срещите, разговорите и картините на забележителния холандски художник и мореплавател Зибо ван Силвенс.
Представя: Издателство „Ерго“

18:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на дневника на Анна Достоевска „Аз и Достоевски“
Захвърлен от близките и познатите си, неразбран и нещастен, научаваме какъв всъщност е истинският Достоевски през погледа на неговата любима, Анна.
Среща разговор с Влади Владев – преводач на дневника на Анна Достоевска „Аз и Достоевски“.
Представя: Издателство „Асеневци“

18:00
Щанд № 326
Среща с автограф с Антон Георгиев
Представя: ИК „Хермес“

18:00
Щанд № 325
Среща с автограф с Мартин Касабов
„Сборникът „Когато великани ходеха по земята“ въвлича неусетно читателя в един свят, населен със странни персонажи и причудливи видения, които обаче са здраво стегнати в повествователна логика и в своите вътрешни принципи на изграждане. Така ярките цветове на фантазията, стремително пробягващи понякога към поетическите внушения, понякога към абсурдното, а понякога към притчата, се поместват във внушителен по своята подредба просторен дом, в който всяка причудливост си има стая и отчетливо присъствие. С тази книга Мартин Касабов навлиза в литературата като нов майстор на разказването – убедителен и увлекателен“, казва Борис Минков за изданието.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“.
Представя: ИК „Жанет 45“

19:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на книгата „Рицар, поет и дипломат. Книга за Коста Тодоров“ на Паун Генов
„Рицар, поет и дипломат. Книга за Коста Тодоров“ на Паун Генов хвърля светлина върху живота на един забележителен българин – четник, дипломат, кавалер на Почетния легион, журналист, съратник на Стамболийски. За първи път пред читателите ще бъде представена неговата биография, писана 50 години.
Представя: Издателство „Изток-Запад“

 

Софийски международен литературен фестивал

10:00 – 11:00
Разговори за бъдещето: Среща с влогъра Стан
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

11:00 – 12:00
Разговори за бъдещето: Видеоигрите – между киното и литературата
С участието на: Дечо Таралежков, Еньо Стоянов и Николай Генов
Модератор: Миглена Николчина
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

12:00 – 13:30
Дискусия: Преходите ни: 30 години след 1989-а
С участието на: Борис Ангелов, Еми Барух, Лиляна Деянова и видео включване на Надеж Ругару (Франция) и Филип Тер (Австрия)
Модератор: Антоанета Колева
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

13:30 – 14:30
Срещи с писатели: Премълчано и изговорено
Разговор с Иван Ланджев и Емануил А. Видински
Модератор: Катя Атанасова
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

14:30 – 15:30
Софийският международен литературен фестивал представя: Литературен фестивал Пловдив чете
С участието на: Божана Апостолова и Гергана Георгиева
Модератор: Николай Колев
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

15:30 – 16:30
Дискусия: Ролан Барт и удоволствието от четенето
Разговор по повод на книгата на Ивайло Знеполски „Семиотика и критика на културата. Барт, Лотман, Еко“

16:30 – 17:30
Разговори за бъдещето: Трансхуманизацията – вариации и провокации
С участието на: Георги Герджиков, Йоаннис Каминис, Камелия Спасова и Стоян Ставру
Модератор: Миглена Николчина
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

17:30 – 19:00
Дискусия: Заедно с Фуко над диагнозите на настоящето
С участието на: Александър Кьосев, Стилиян Йотов и Петър Горанов
Модератор: Антоанета Колева
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

19:00 – 20:00
Международна програма: Разговор с Бернар Коман (Швейцария)
в присъствието на преводачката Рени Йотова
Модератор: Амелия Личева
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

20:00 – 21:30
Актьори срещу поети гостува на СМЛФ със съдействието на STORYTEL
Поети: Александър Байтошев, Виолета Кунева, Лилия Трифонова, Мартин К. Илиев и Стефан Икога
Актьори: Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков, Цветелина Атанасова
Водеща: Лилия Гелева
Място: ДНК