fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на ХХХI Софийски международен панаир на книгата

5 мин.

панаир 2013Първият почивен ден от тазгодишния Панаир на книгата. А е и 8-ми декември, празникът на всички студенти, така че наздраве за всички празнуващи! А останалите – нека се приготвят за един дълъг, хубав уикенд в книжен НДК!

Както подобава за по традиция най-посещавания ден от цялото събитие, организаторите са се постарали събота да бъде наистина интригуваща. Програмата започва рано, от 10 часа сутринта, в Мраморното фоайе, когато „Анубис” представят музикалното шоу за деца – „Бръмбо търси приятели”. Представлението ще бъде изпълнено с много игри, музика и забавления за малчуганите, а участие ще вземат детската вокална група  „Пим-Пам“, децата от ОДЗ № 84 „Детелина“ – София, композитора Борис Карадимчев и автора на текстовете Борислав Мирчев.

Забавленията за деца продължават от 11 часа отново в Мраморното фоайе, когато издателство „Дамян Янков” и сайтът „Детски книги“ (www.detskiknigi.com) организират „Муминтролско парти“ за всички, които обичат Туве Янсон и нейните герои – муминтролите и техните приятели. Освен шоу децата ще могат да поговорят с преводача на серията, да хапнат канелени сладки и пай, да участват в интересни игри и да спечелят страхотни награди! (Всичко за партито – тук)

Страхотният ден продължава от 12 часа, когато „Жанет 45” са приготвили среща с всеобщия любимец Стефан Цанев, авторът на „Български хроники”, който ще се срещне с феновете си и ще раздава автографи. Не пропускайте да се запознаете с един от най-големите съвременни български писатели.
Но срещата с български знаменитости в литературата не свършва до тук. Пак от 12 часа, на щанда на „Сиела”, всички фенове ще имат възможността да се запознаят и получат автограф от хумориста Иво Сиромахов.
И отново от 12 часа, но на щанда на „Персей”, ще се проведе среща с Анна Данаилова, наричана още „руската Агата Кристи”. Тя ще представи новия си роман – „Зад гърба ми – вратите на ада”.

За първи път за цялото събитие пренебрегнати няма да останат и феновете на сериозната фантастика, който по принцип никак не липсват. От 13 часа, на щанда на „ИнфоДар”, ще се проведе среща-разговор на тема „Братя Стругацки и българските им читатели”, с водещ Юрий Илков. Издателство „ИнфоДар” посвещава и организира тази среща в памет на Борис Стругацки, който почина преди по-малко от месец.

От 14:30 пък „Жанет 45” отново организират среща с голям български творец. Милен Русков ще се срещне с почитателите на „Възвишение” и ще раздава автографи на Щанд N 307, а това е човек с когото си струва да се запознаете! Издателство „Сиела” обаче не изостават и са подготвили среща с красивата Людмила Филипова, която ще се види с феновете си от 15 часа.
А докато вие се запознавате с любимите си писатели, отново от 15 часа на щанда на издателство „Изкуства”, ще можете да оставите децата си, за да се запознаят с поетите Ангелина Жекова и Дядо Пънч, които ще представят новата си книга „Таласъмската кратунка и Гатанки за возене”. Специално участие ще вземе детската вокална група „Смехоранчета”.

Пак от 15 часа издателство „Кибеа” ви канят на събитие, предназначено за всички фенове на астрологията и зодиите. Какво представлява духовната астрология и по какво се различава от ясновидството? Мога ли да променя съдбата си, или всичко е предопределено от звездите? Как астрологията е свързана с Кармата и миналите животи? На тези и още много въпроси ще отговора Гал Сасон.

Издателите явно са решили събота да бъде денят за най-известни български писатели, защото от 17 часа „Сиела” са приготвили двойна среща с авторите Калин Терзийски и Светла Иванова. Има и допълнителен стимул – за всеки закупен диск с йога на Светла Иванова получавате подарък – мече от клипа й „Някъде там”!

Разбира се, това не е всичко. През целия ден ще имате възможност да се запознаете с автори като Деян Енев, Бойко Ламбовски, Стела Даскалова, Золтан Егреши и много други.

Събота ще има два завършека. Единият от 19 часа в Мраморното фоайе, когато издателство „Дамян Яков” ще представят най-новото издание в луксозната си поредица – Златна Костова и нейните стихове, събрани в книгата „Врабче в черупка“, чието първо ревю беше в „Аз чета“. И вторият, отново от 19 часа, организиран, разбира се, от Унгарския културен институт, който ще се проведе в сатиричния театър „Алеко Константинов”. Там ще бъде изиграна постановката „Спанак с картофи” с участието на автора Золтан Егреши и преводачката Габриела Хаджикостова.

Безспорно събота ще бъде най-мащабният, организиран и изпълнен със събития ден.  Ако представленията за най-малките, различните дискусии и запознанство с чуждестранни автори, срещите с автори като Стефан Цанев, Иво Сирамахов, Любомира Филипова, Калин Терзийски и разбира се, всички онези хиляди книги, които чакат вас, не са достатъчна причина, за да отидете в събота до НДК – то не знам какво би било. :)