fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на Пролетен базар на книгата 2018 – 02.06

7 мин.

Събота винаги е най-пъстрият и оживен ден на Пролетния базар на книгата 2018. Ако искате да се присъедините към суматохата, ето кои събития са на ваше разположение днес:

10:00 ч.
Представяне на „Принцесешки истории и други необикновени случки“ на Катя Антонова

Книгата „Принцесешки истории и други необикновени случки“, пъстра колекция от детски приказки, в която ще откриете и вълшебства, и пакости, е издадена за първи път през 2011 г. като дебют за Катя Антонова. Приказките са написани специално за двете й дъщери, а в последствие се превърнаха в любими на много български деца. Настоящето издание отново е дебют, но за художничката Мира Мирославова, която е автор на новите илюстрациите. А те пък превръщат книгата в едно издържано произведение на изкуството – съкровище за детската библиотека.
Представя: изд. „Рибка“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

11:00 ч.
„Рисувай смело“ част 2

Авторите на поредицата „Рисувай смело“ Brave Tomatoes имат многогодишен опит в създаването на образователни детски книги и игри. Поредиците им са преведени на повече от 15 езика и са публикувани в десетки страни. Носители са на редица награди, а книгите и игрите им се радват на успех сред деца, родители и преподавателски организации по целия свят. „Рисувай смело“ е грижливо разработена серия, която в прости стъпки помага на децата да усвоят разнообразни техники и принципи на рисуването. Процесът е забавен и създава достъпна основа, която малките художници свободно могат да надграждат.
Художник: Анна Илза Райчева
Представя: изд. „Колибри“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

12:00 ч.
Представяне на „Чудото в 5 сутринта“ от Джеф Сандърс

Книгата е наръчник по ранно ставане и овладяване на деня преди закуска. Авторът е преподавател и треньор по продуктивност, маратонски бегач на дълги разстояния и водещ на едноименния подкаст. В книгата си той е извел 7 стъпки за здравословен и балансиран начин на живот, способни с лекота да убедят и най-заклетата сова, че понякога чучулигите пресичат с предимство.
Представя: изд. „Жануа‘98“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

13:00 ч.
Официална среща – „Книгата – главен герой на театралната сцена“

На официалната среща ще бъдат представени издатели, театри, автори, актьори, драматурзи, композитори и режисьори, които сътворяват другия живот на Книгата, в друго изкуство. Ще бъде връчено отличието „Златна монета“ за култура на театрали и издатели за креативно популяризиране на българската книга. Ще бъде представена книгата с разкази „Обичам Ви 8“ на осемгодишната Рея Боян Аврамова – откъс от книгата е включен в Театралния спектакъл „Галактика на поколенията“. На официалната среща ще бъде показана на живо част от този театрален спектакъл с участието на актьора Антон Радичев.
Представят: Съвета на Европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

14:00 ч.
Представяне на „Таласъмите не спят зимен сън“ на Николай Гергов

Николай Гергов е изключително талантливият автор на „Таласъмите не спят зимен сън“. Той е завършил висшето си образование във Факултета по журналистика и масова комуникация, така че умело изразява идеите си като творец. Очаквайте вълнуващ разговор с писател, който знае за проблемите на нашето време, но не просто ги изтъква, той ги изкрещява чрез емоционалната плеяда в мрачните урбанистични небеса на романа си „Таласъмите не спят зимен сън“. Той ще ви спусне по склон от размишления, като изкачването му обратно зависи от вас. А бъдещите му проекти неминуемо ще ви ентусиазират и възхитят.
Представя: Фабрика за книги
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

15:00 ч.
Сборно представяне на поетични книги на издателства „АРС“ и „Scribens“ за 2017 г. и 2018 г.

В рамките на това събитие ще бъдат представени дебютните стихосбирки на Христо Мухтанов „Опити за еволюция“, „inclavo“ на Мария Куманова, „Когато темата бяга от времето“ на Милена Спириева, както и второто, преработено издание на „С – малка бяла книга за незаглъхващи перкусии“ с автори Валентин Дишев и Левена Филчева, „Преди тишината“ на Теодора Тотева и „Зоната – антология за съвременна българска поезия, том 1“ с текстове на Александър Христов, Анна Александра, Анна Лазарова, Антонина Георгиева, Вангел Имреоров, Виолета Кунева, Георги Гаврилов, Елена Ташева, Кристина Радославова, Наталия Иванова, Росен Григоров, Теа Монева, Теодора Лалова, Теодора Тотева, Христо Мухтанов. В рамките на един час ще звучат откъси от всяка от книгите, думи на авторите и издателите – как започва традицията на „АРС“, където са дебютирали много от утвърдените днес поети, как се обособява „Scribens“, какво предстои, какви книги са в процес на издаване, кога предстои да излязат.
Представят: изд. „АРС“ и изд. „Scribens“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

16:00 ч.
Представяне на „Сърцевината на Карате-до“ на Шигеру Егами

Преводачът Явор Дянков ще представи книгата „Сърцевината на Карате-до“.
Представя: изд. „Хелиопол“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

17:00 ч.
Представяне на „Фабиян и хаосът” на Педро Хуан Гутиерес

Авторът на „Мръсна хаванска трилогия“, „Кралят на Хавана“, „Тропическо животно“ с нов роман за българската публика! В превод на Еми Барух и художествено оформление на Люба Халева.
Представя: изд. „Жанет 45
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

17:00 ч.
Среща с автограф с Владислав Христов

Представяне на книгата му с публицистика „Продължаваме напред“ и стихосбирката „Обратно броене“. „Кратките публицистични текстове, памфлетите и жлъчните фейлетони, събрани в този сборник, показват пределно ясно неотстъпчивата позиция на автора към онези неща от днешния ни живот, които вече сме на път дори да престанем да забелязваме.“Христо Карастоянов
„В тази книга Владислав Христов е осъществил баланс между лаконичността и осмислянето. Обратното броене на зрелостта е започнало.“Силвия Чолева
Представя: изд. „Ерго”
Място: Шатра А, щанд А8

18:00 ч.
Представяне на „Хайку“ на Андрей Филипов

Сипе ситен дъжд,
ангел сее сънища –
тихо, тихо… чуй.
Четете ги по малко, по няколко, защото всяко хайку е като капчица дъждец по повърхността на езеро. Ако се опитате да обхванете цялата повърхност на водата, няма да усетите стойността на едната капка, която е дошла някъде от висините, за да направи своя мъничък вълшебен кръг и да се слее с езерото на душата. Казаното по-горе не означава, че книгата на Андрей Филипов, вдъхновено илюстрирана от Светлин Русев, няма своята изящна свързваща нишка. Просто не бързайте.
Представя: Андрей Филипов
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

18:00 ч.
Среща с автограф с Росен Кукушев и стихосбирката му „След опиянението“

„В своята стихосбирка „След опиянението“ Росен Кукушев ползва една „сгъстена“ поетика. В този смисъл, макар и доста различна, неговата поезия напомня за Николай Кънчев. Не е лесна за четене, но няма празни редове. Тя не е за читатели, които търсят традиционна поетичност и романтика, а за тези, които изпитват удоволствие от трудното, задълбоченото четене.“ – Владимир Левчев
Представя: изд. „Ерго”
Място: Шатра А, щанд А8

19:00 ч.
Представяне на „Мистичната Странджа“ на Димитър Тонин

„Мистичната Странджа“ е енциклопедичен пътеводител на свещените места. Книгата описва детайлно над 450 обекта, в това число светилища гробници, некрополи, оброчища, вековни дървета параклиси, църкви и мегалити. Проучването е правено в продължение на 10 години лично от автора Димитър Тонин.
Представя: изд. „Шамбала“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито