fb
Не пропускайтеПанаирът

Пролетният базар на книгата започва на 29 май, вижте разпределението на шатрите [схема]

2 мин.

На 29 май (вторник) по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в навечерието на Международния ден на детето започва най-голямото пролетно книжно изложение в България – традиционният Пролетен базар на книгата, на който „Аз чета“ е медиен партньор.

Тази година за първи път пролетният панаир ще се проведе на открито, представяйки повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци в парка пред Националния дворец на културата, откъм бул. „Патриарх Евтимий“. Официалното откриване е в 11:00 ч. на сцената на събитието, до лятното кино пред НДК (паметника на Лъва от Войнишкия мемориал).

В рамките на шестте дни на изложението на щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, ще се състоят близо 50 премиери на най-новите заглавия у нас, а също четения и срещи с чуждестранни и български автори, сред които Владислав ХристовДимана Йорданова, Иванка Могилска, Ивинела Самуилова, Йордан Радичков, Йорданка Белева, Рене Карабаш, Яница Радева и други.

В рамките на Пролетния базар на книгата и със съдействието на Португалския институт „Камойнш“ ще се състои среща и с един от най-популярните португалски белетристи – Давид Машадо. Пролетният панаир по традиция представя нови заглавия на преводна литература в срещи с издатели и преводачи на книгите, а също издания за деца, нехудожествена и лайфстайл литература. В програмата ще намерите още събития, посветени на аудиокнигите, а също и на самопубликуващи се автори.

В Шатра В ще бъде разположен Кът за четене, където можете да видите и изложбата „Радост, тъга и надежда – 16 илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков. Изложбата беше създадена за първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, състояло се през април.

Предстои и специална програма във връзка с Международния ден на детето – 1 юни, насочена основно към детската и младежка аудитория, със съдействието на „Мини Арт Фест“.

Базарът ще протече от 29 май до 3 юни, като ще можете да го посетите от 10:00 ч. до 20:00 ч., а в неделя (3 юни) – от 10:00 ч. до 19:00 ч.

Вижте кои издателства ще участват и къде ще можете да ги откриете:

Пролетният базар на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. и се осъществява с медийното партньорство на „бТВ“ радио, „Джаз ФМ“, „Енджой“,  „Класик ФМ“, „Първите седем“ и „Мама Нинджа“.

[ + ]