fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден шести на 46. Софийски международен панаир на книгата – 16.12

12 мин.

Днес е последният шанс да посетите 46. Софийски международен панаир на книгата и 6. Софийски международен литературен фестивал в НДК. Не пропускайте възможността както да купите подаръци за себе си и близките си, така и да присъствате на някое от любопитните събития в културната програма за неделя.

 

10:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
*Викторина с деца във връзка с проект на „Просвета“ и помагалото за учителя „ПрироДА“
Помагалото за учителя „ПрироДА“ е насочено към обучението по природни науки в 5-7 клас. Неговите основни цели са: формиране на ключови компетентности за подкрепа на устойчивото развитие; повишаване на качеството на обучението по природни науки чрез прилагане на иновативни методи и технологии; самостоятелно ползване.
Представя: Издателство „Просвета“

 

11:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
*Премиера на „Боби в царството на зеленчуците“
Най-новата книга на Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова за деца от всички възрасти. Запознайте се с Боби и посетете чудното царство на зеленчуците, за да научите тайните им сили и способности!
Представя: Издателство „Еуниката“

 

11:00 ч.
ЩАНД 116
Среща с автограф с Мария Пеева (Мама Нинджа) и Калоян Явашев (Татко Калоян)
Двама от най-четените родители в България – Мария Пеева от сайта mamaninja.bg и Калоян Явашев, по- известен като автор на най-смешните истории за деликатното изкуство да си баща, и техните книги се срещат на щанда на „Софтпрес“ – елате и вие и вземете с автограф своето „Писмо до сестра ми“ или „Дневникът на един (татко) звероукротител“. Доброто настроение е гарантирано!
Представя: Издателство „Софтпрес“

 

11:00 ч.
ЩАНД 410
Среща с Вихрен Георгиев, създател на фотографския проект People of Sofia
People of Sofia е безценен поглед върху света ни, улавящ динамиката на големия град, пъстротата на лицата, с които се сблъскваме всеки ден, и богатството от истории, мисли, идеи и мечти, които често остават скрити в забързаното ни ежедневие. Заповядайте на разговор със създателя на фотографския проект и едноименното издание Вихрен Георгиев.
Представя: Издателство „Егмонт“

 

11:30 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф с Христо Карастоянов
„Магията на този сюжет („Животът няма втора половина“) на Карастоянов се основава не на дълбоките познания и проучвания, а на деликатното, но мощно взаимно просмукване между документалното и фантасмагоричното. След такова взаимно просмукване документалното и фантасмагоричното ще останат завинаги в една и съща нощ, но никога (вече) няма да са същите.“
Борис Минков
Представя: ИК „Жанет 45“

 

12:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на поредицата „Малки книги за правосъдие и мирни отношения“
„Малките книги за правосъдие и мирни отношения“ представят в достъпна форма ключовите концепции и практики от областта на възстановителното правосъдие, трансформацията на конфликтите и изграждането на мирни отношения. Написани от водещи автори в съответните области, те са предназначени за практици, за студенти, както и за всеки, който се интересува от правосъдие, миротворство и разрешаване на конфликти.
Представя: Издателство „La conférence“

 

12:00 ч.
ЩАНД 410
*Фотопредизвикателство за почитатели на „Хари Потър“
Подгответе магическите пръчки и станете част от най-забавното фотопредизвикателство от света на „Хари Потър“! Оставете разпределителната шапка да посочи вашия дом, снимайте се в тематичния кът на издателство „Егмонт“ и спечелете вълшебни награди!
Представя: Издателство „Егмонт“

 

13:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Дискусия за вечните теми в книгите на Елиф Шафак
Автор на световни бестселъри, космополитна личност, жена, майка, преподавател, защитник на правото на всеки да търси и да бъде себе си. Човек на крайностите, но и на нюансите. Тя е свободна. Тя е различна. Тя е Елиф Шафак. Заповядайте на разговор за вечните и универсални теми в книгите ѝ в компанията на Ива Екимова и други популярни почитатели на авторката.
Представя: Издателство „Егмонт“

 

13:00 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф с Ирена Иванова – Рене Карабаш
„Може би е въпрос на смелост да разчупиш стереотипа на писане. Аз бях решена от самото начало, че ще го направя. И няма да се повлияя, каквото и да ми говорят за стила ми и за книгата въобще. Няма да ощетя изкуството си заради мненията, предпочитанията или теченията в България. Това е риск – или ще се харесаш, или не. Аз имах късмета да харесат книгата ми.“
Ирена Иванова, интервю за Илияна Караланова
Представя: ИК „Жанет 45“

 

14:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на „Оправи си леглото – дребни неща, които могат да променят живота ви и може би света“
Малката-голяма книга, вдъхновена от събралата десетки милиони гледания в YouTube реч на адмирал Уилям Макрейвън по повод завършването на студентите от Тексаския университет, е универсален наръчник по вдъхновение. В нея адмиралът синтезира наученото по време на обучението си за Тюлен към Американските военноморски служби и го превежда на достъпен за всеки от нас език. Някои от уроците са да не се даваме на акулите, да намерим приятел, който да ни помага в гребането, да съберем сили и да запеем, когато сме затънали в най-гъстата тиня, да не се отказваме пред финала, да вдигнем глава, когато всичко изглежда загубено. Всичко това е взето от реални случки на бойното поле, на което в крайна сметка често прилича и самият ни живот. Умна, завладяваща и кратка – книгата е джобно бижу по ежедневно оцеляване, бестселър на листата на Ню Йорк Таймс.
Представя: Издателство „Жануа‘98“

 

14:00 ч.
ЩАНД 327
Среща с автограф с Камелия Кучер
„Дом“ е дебютният роман на Камелия Кучер. Една трогателна история, преплела много човешки съдби по пътя им към Дома!
Представя: Издателство „Хермес“

 

15:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на „Нашите деца – минало, настояще и бъдеще“ от Виктор Медиков
Виктор Медиков е доктор на икономическите науки, професор и жител на родово имение край Москва. Книгата отразява новите проблеми в най-новата педагогика на новите деца. Нашите деца! Книгата ще се превърне в бестселър за педагогическите кадри с поставянето на темата за „Осемте контура на възпитание“. Кои са тези контури и къде са понастоящем у нас?
Представя: Издателство „Хелиопол“

 

15:00 ч.
ЩАНД 410
*Детско парти с Калинката и Черния котарак
Добре дошли в света на Калинката и Черния котарак! Заповядайте на мегачудесно парти, където ви очакват забавления, игри, оцветяване и много усмивки! Ще има и специален грим за всички, които искат да се маскират като любимите герои от анимационния сериал на Disney Channel!
Представя: Издателство „Егмонт“

 

16:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на „Сказанията на Стрикса“ и разговор с авторите от Том 4
„Сказанията на Стрикса“ е периодичен сборник за български научно-фантастични и фентъзи разкази. През 2018 г., в рамките на 4 тома, 25 български автори представиха свои нови и непубликувани до момента произведения, а двама художници се погрижиха за коричната визия на книгите. Дръзки, оригинални и
независими, българските автори отново показват, че заслужават вниманието на читателя не по-малко и  от най-известните си западни колеги. Подгответе се за пътешествие в света на въображението, каквото още не сте изпитвали! В четвърти том са включени разкази на Благой Д. Иванов, Сибин Майналовски, Мартин Колев, Александър Драганов, Бранимир Събев, Марин Трошанов и Елена Павлова.
Представя: Издателство „ИвиПет“

 

17:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Да бъдеш учител. Да бъдеш лидер
Лесна или трудна е професията на учителя днес? Какви са предизвикателствата в класната стая и кои са уменията, които са необходими, за да бъдеш истински и вдъхновяващ лидер за своите ученици? Как участието ти в програмата за професионално и лидерско развитие на „Заедно в час“ ще те подготви за успешна кариера, както в сферата на образованието, така и във всяка друга? Ела и разбери защо именно ТИ си ключът към възможността всяко дете в България да получи равен достъп до качествено образование.
Представя: Фондация „Заедно в час“

 

17:00 ч.
ЩАНД 407
Среща с автограф с Димитър Пенчев
Димитър Пенчев е от Панагюрище, познат на читателите предимно като поет, но този път той изненадва с… епистоларни монолози, изключително забавни писма по злободневни теми, близки до българската действителност. „От дузпа в тъч. Епистоларни монолози“ е името на новата му книга, която излиза с финансовата подкрепа на Община Панагюрище, по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.
Представя: Издателство „Библиотека България“

 

19:00 ч.
ЗАКРИВАНЕ НА ПАНАИРА

 

Софийски международен литературен фестивал

10:30-12:00 ч.
Детска програма: Лупо, Тумба и Кутията на думите
Петя Кокудева и героите от най-новата й книга – „Лупо и Тумба. Част 2“ – ще ви покажат вълшебната кутия на думите, пълна с истории.

12:00-13:00 ч.
Срещи с писатели: Да изобретим друго минало – белетристиката като съпротива срещу конюнктурната история
Разговор с Христо Карастоянов и Крум Филипов
Модератор: Ани Бурова

 

13:00-14:00 ч.
Срещи с писатели: Хайку – за чудесата на всекидневието
Разговор с Владислав Христов, Илиана Илиева и Петър Чухов
Успехът на българските хайку автори и множеството публикации в световните специализирани издания показват, че теоретичната им подготовка е на високо ниво. Какво ни е нужно, за да напишем едно добро хайку? Със сигурност, освен талант, са ни необходими и познания за спецификата на този поетичен жанр с милиони почитатели от цял свят. Можем да наречем „Основи на хайку” първи учебник по хайку на български. Той е написан на популярен език и ни дава основна информация, която ни е нужна както за четенето, така и за писането на стихове в най-кратката поетическа форма. Книгата включва текстове от Джейн Райкхълд и Алексей Андреев – двама от най-изявените познавачи на това лаконично поетическо изкуство.

 

14:00-15:00 ч.
Срещи с писатели: Поезията, поставена пред скоби
Разговор с Кристин Димитрова, Марин Бодаков и Яна Букова
Някой може да е открил Яна Букова и Кристин Димитрова като преводачки и авторки на проза или да познава Марин Бодаков като журналист, редактор и преподавател, но те са преди всичко имена, свързани с поезията. С мощна, концентрирана, остроумна, (раз)очарована или деликатно заявяваща ликувания и откази поезия.
Модератор: Стефан Иванов

 

15:00-16:00 ч.
Срещи с писатели: Поезията като скандал в епохата на разградените дворове
Разговор с Фердинанд Шмац (Австрия)
Поезията не иска да се отучи от жаргона на автентичността – и това е екологична катастрофа. Още през 1987 г. заедно с Франц-Йозеф Чернин Фердинанд Шмац фокусира вниманието върху темата за непрекъснато връщащата се на власт автентичност – публикувайки антологията „Пътувания. В осемдесет стихотворения по целия свят“ с преднамерено тривиални стихове, като малко след това двамата представят книга с разобличение на случая („Пътуването. В осемдесет плоски псета в дълбокия трап“). Вършат го, за да покажат колко ниски са художествените критерии на съвременната австрийска литература. Сякаш не е имало никога авангарди, нито преди тях саморефлексивни и критични епохи. Но днес вече съществува конкуренцията на пишещите машини. Онези, които са флиртували или спорили с ботове, добре го знаят. Но силно ли е днес усещането за илюзията на автентичността? Не сме ли постоянно изложени на ударите на желанието да се изрича някаква истина, която е винаги банална? И не е ли по-остроумна машината, ненуждаеща се от емпатия?
Модератор: Йордан Ефтимов

 

16:00-17:00 ч.
Срещи с писатели: Зелените очи не са случайни
Разговор със Здравка Евтимова и Палми Ранчев
Здравка Евтимова и Палми Ранчев – едни от най-изявените български писатели с остро социално чувство и непревзето око както за литературата, така и за живота, в откровен разговор с Митко Новков.
Модератор: Митко Новков

 

19:00-21:30 ч.
Тайно поетическо четене
Имената на поетите и музикантите, както и мястото, на което ще се проведе четенето, ще останат тайна до последния момент. Броят на хората, които ще присъстват, ще бъде ограничен, а предварителното записване ще е задължително. Със сигурност се знае единствено, че поетите имат поставена задача: те трябва да прочетат две свои стихотворения, едно стихотворение от немскоезичен автор, което е важно за тях, и да „реагират“, както намерят за добре, на тайната.
С предварително записване, след което ще получите допълнителни инструкции, които ще ви отведат до Тайното поетическо четене.
Вход свободен.

[ + ]