fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден трети на 41-ви Софийски международен панаир на книгата

5 мин.
plakat panair 2013

Очаква ни вълнуващ книжен четвъртък! Освен много книжни представяния и срещи с автори, Панаирът на книгата ще ни изненада и с няколко литературно-музикални събития. Ако сме успели да събудим любопитството ви, продължавайте да четете нататък и открийте какво ни готви културната програма на Панаира за днес.

За втори пореден ден в 10:00 ч. на щанда на Почетния гост Москва ще се прожектират видео лекции по руска литература, този път за Гогол. Лектор е Дмитрий Петрович Бак – филолог, литературен критик, журналист, доктор на филологически науки и професор в Руския държавен университет за хуманитарни науки. На същото място от 13:00 ч. отново можете да видите презентация на книгите на Издателската програма на Правителството на Москва и на издателство „Време“.

софийски литературен фестивалОт 13:00 ч. пък Софийският литературен фестивал открива първото си събитие за деня – литературно четене с Петър Делчев, автор на сборника „Трънски разкази“ и на романа „Кастинг за месия“. Модератор на събитието е Константин Йорданов.

Едно интересно събитие за практикуващите йога може да бъде посетено от 14:00 ч. – среща с йога учителя и създател на дисковете Куандалини йога, Никола Змияров, на щанда на „Фото медия“. По същото време Тодор Тодоров и Силвия Томова ще разговарят за литература с модератора Митко Новков на сцената на Литературния фестивал.

Две събития са организирани за посетители на Панаира от 15:00 ч. Първото е Кръгла маса, посветена на Държавната издателска програма и Програма за подкрепа на четенето в Москва и в София – ако ви е интересно, насочете се към щанда на Москва. Ако пък ви се ходи на представяне на книга, качете се на третия етаж, където на сцената Италианският културен институт ще се похвали с българското издание на книгата „Hidalgos“, дебютен роман на  сардинския социолог и писател Николо Мигели. На събитието ще присъстват както самият автор, който пристига от Италия специално за случая, така и актьорът Деян Донков.

В 16:00 ч. очакваме интересна литературна среща между Петър Денчев и Елена Алексиева с модератор Стефан Иванов в рамките на Литературния фестивал.

Ако желаете да усетите аржентински книжен полъх, в 17:00 ч. бъдете пред сцената на третия етаж, където Посолството на Аржентина в България ще представи програмата „Юг”, създадена през 2009 г. от Министерство на външните работи и вероизповеданията на Аржентина с цел да разпространява аржентинската литература и култура, като осигурява субсидии за преводи на произведения от аржентински автори за публикуването им от чужди издателства.

От 17:30 ч. почитателите на Теодора Димова ще могат да се срещнат с нея на щанда на издателство „Сиела“.

За пореден ден ще бъдем изправени пред дилема кое точно събитие да посетим от 18:00 ч. На сцената на третия етаж издателство „Хермес“ ще представи „Диаманти от короната на Франция“ от Георги Цанков. В книгата авторът представя живота и творчеството на някои от най-значимите френски писатели – Брантом, Молиер, Шатобриан, Стендал, Виктор Юго, Сент Бьов, Жерар дьо Нервал и Теофил Готие, Стефан Маларме, Алфред дьо Мюсе, Александър Дюма и Емил Зола. На щанда на „Хермес“ по същото време Иво Топалов, автор на „Полетът на орела“, ще подписва книги и ще се среща с читатели.

Издателство „Жанет 45“ пък организира от 18:00 ч. специално събитие за любителите на поезия – Ден за поезия с Оля Стоянова на „Улица Щастие“ и с Росен Карамфилов в „Стерео тишина“.

В 18:30 ч. очакваме тълпа пред щанда на издателство „Сиела“, тъй като Михаил Вешим ще раздава автографи. По същото време на щанда на „БГ книга“ Станчо Станев, автор на „Цигун за Здраве“, и Владимир Шишков, автор на „Акваними“, ще сеElegia za Boui Evgeniy Daynov срещат с читатели. Не е за изпускане и срещата между братята Петър Делчев и Георги Томов, автор на сборника с разкази „Не беше тук и си отиде“, на щанда на Ozone.bg, пак от 18:30 ч.

В 18:30 ч. можете да посетите и едно представяне на книга на щанда на издателство „Монт“ – криминално-езотеричният роман „Обещание“ на Лий-Янн Джейдин. На срещата с близък на авторката ще научите интересни факти и подробности за Мачу Пикчу, за езотеричните аспекти на книгата и за легендите, засегнати в сюжета.

За онези, които нямат възможност да посетят НДК вечерта, в 19:00 ч. в клуб „Coda“ издателство „Милениум“ ще представят биографията на „най-мръсното момче сред съвременните революционери“ – „Елегия за Дейвид Боуи“ от Евгений Дайнов. Книгата описва битието, издиганията и паданията на музиканта, но тя разказва и за революционното въздействие, което Боуи има. Съвсем в тон със съдържанието на книгата Евгений Дайнов ще я представи по „революционен” начин. На музикално парти в столичния клуб политологът ще разкаже за творбата си и ще свири с групата си „Магистри”.

В НДК денят ще бъде закрит в 19:00 ч. с представяне на книга за друга музикална легенда – „Боб Дилън по магистралата на живота“ (изд. „Махалото“), отново с музика на живо.