fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден трети на 43-ти Софийски международен панаир на книгата

4 мин.
panair na knigata 2015

панаир на книгата 2015

Четвъртък на Панаира отново ще бъде богат на литературни събития. Не пропускайте възможността да се срещнете с едни от най-популярните български и чуждестранни писатели. Включете се в интересните дискусии или просто се впуснете в лов на книжни съкровища. 

Ето я пълната програма на третия ден на Софийския панаир и на Литературния фестивал:

Културната програма започва в 11:00 ч. на сцената на третия етаж с представяне на детската книжка „Нотна стълбица от сняг” (изд. „Анубис”) на Борислав Мирчев.

В 13:00 ч. отново на сцената ще бъде премиерата на сборника „13 черни котки”. Представя фондация „Български издател”.

Весела Кондакова и Иво Страхилов ще представят поканата „Литературни преводи 2016” на програма „Творческа Европа” от 14:00 часа.

От 15:00 ч. започва „Кроватова България и събуждането на българите” – представяне на повода за написване книгата на Николай Костов „Скити, готи, хуни”. Представя я самият автор, както и издателят „Хелиопол”.

А час по-късно, отново на сцената на третия етаж ще бъде премиерата на образователната програма-игра „Дар от сърце” (изд. „Виксис”)

От 17:00 часа Славка Бозукова и ИК „Жанет 45” представят книгата „Археолог” на проф. Николай Овчаров.

Литературен клуб „Перото” ще посрещне гостите на премиерата на романа „Боинг-747” (издателствo „Ерго”) от Виктор Дяков в 17:30 ч.

В 18:00 ч. на сцената на третия етаж започва представянето на нова поетична книга „Нищо” на носителя на наградата „Иван Николов” Георги Борисов.

В зала „Славейков” на Френския институт от 18:00 започва ще се проведе лекция: „Виктор Юго и гражданската му ангажираност”, и  представяне на книгата „Избрани речи и прокламации” от Виктор Юго със специален гост Жан-Марк Овас, френски учен и автор на биография на Виктор Юго.

От 18:30 на щанда на издателство „Жанет 45” (№ 325) почитателите на Весела Ляхова ще могат да се срещнат с нея и да вземат автограф.

Със същия начален час, 18:30, но в ателие-книжарница „Къща за птици” ще бъде премиерата на книгата „Майка Гавриила. Аскетика на любовта” (изд. „Омофор”)

На сцената на третия етаж на НДК от 19:00 ИК „Хермес“ представя дебютния роман на Яница Радева „Сезонът на Йоанна“.

В същия час, но на щанда на издателство „Весела Люцканова” (№ 438) премиерата на „Билкова отвара и рог от еднорог” от Венета Въжарова.

От 19:00 ч. Литературен клуб „Перото” ще бъде домакин на представянето на поредица „Събрано” – разкази в пет тома на Людмил Станев. Представя издателство „Жанет 45”.

Sofiiski mevdunaroden literaturen festival 2015Не пропускайте и събитията от програмата на Софийския литературен фестивал, които се провеждат на втория етаж на НДК, мраморно фоайе:

От 10:00 до 20:00 ч. може да посетите изложби на корици и детски илюстрации от Испания и Португалия и колекция от пространствени (pop up книги) от цял свят.

От 10:00 до 11:00 ч. за най-малките и техните родители ще има специални игри с изненади в детския кът Lattjo, който пък ще бъде отворен от 10:00 до 20:00 ч.

В 11:00 започва разговорът с детския писател Виктор Самуилов. Модератор: Марин Бодаков.

В 12:00 Детска работилница за картофено-куклени илюстрации на художничката Аля Маркова.

От 14:00 прожекция на филма „Мистерията на пътя за Синтра“ (Португалия, 2007), по едноименния роман на Еса де Кейрош и Рамальо Ортигао.

Следва поредица от едночасови разговори с чуждестранни и български писатели:

16:00 е началния час на дискусията  с писателките Майте Каранса и Теодора Димова. Модератор: Митко Новков.

От 17:00 започва разговорът с поетите Илко Димитров, Людмила Миндова, Цветанка Еленкова. Модератор: Йордан Ефтимов.

От 18:00 разговор с испанската писателката Клара Санчес. Модератор: Жаклин Вагенщайн.

От 19:00 програмата на Фестивала ще завърши с разговор между писателите Алек Попов, Ангел Игов , Милен Русков. Модератор: Георги Ангелов.