fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Днес на ПанаираПанаирът

Ден втори на 47. Софийски международен панаир на книгата – 11.12

6 мин.

Вторият ден от 47. Софийски международен панаир на книгата е пълен с интересни събития. Тук ще намерите неговата програма, последвана от тази на Софийски международен литературен фестивал.

15:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на книгата „Всичко, което извира от сърцето любов ли е?“ на Камелия К. Александрова
Чрез любовта, която имаме вътре в нас, можем да постигнем всичко – любов, здраве и пари. Ние сме сътворителите на собствения си живот. Какво е щастието? Какво е необходимо, за да намериш щастието си? Всичко това, превърнато в 200 страници.
Представя: Kамелия К. Александрова

16:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на програма „Творческа Европа“
Десислава Панчева – ръководител на Бюро Творческа Европа България, ще представи възможностите, които програмата предлага за издателства, които искат да реализират пакетни проекти с превод на европейска художествена литература на български.
Целта на направление „Литературни Преводи“ на програма Творческа Европа е да подпомогне културното и езиково многообразие в Европа, да насърчи транснационалното разпространение на висококачествени литературни произведения, както и да предостави възможност на европейската литература да достигне до публики.
За да научите повече или да зададете конкретни въпроси относно програмата, пишете на contact@creativeeurope.bg или посетете Фейсбук страницата на Бюрото @CEDBULGARIA.
Представя: Десислава Панчева, ръководител на Бюро Творческа Европа България

17:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
„Пътеводител в квантовия свят“ от Джим Ал-Халили
Пътуването в квантовия свят, на което ни води тази книга, започва със съкрушителния фокус на природата, в който откриваме, че атомите – противно на правилата на ежедневния опит, могат да съществуват на две места едновременно. За да разберем как е възможно това, авторът ни връща в зората на ХХ век и ни прави свидетели на раждането на една математически красива, но в действителност непредсказуема теория – квантовата механика, която през следващите сто години ще разруши из основи смятаните за непоклатими представи на човечеството за структурата на Вселената. За книгата ще говори астрофизикът д-р Владимир Божилов.
Представя: Издателство „Дамян Яков“

17:00
Литературен клуб „Перото“, НДК
Представяне на книгата с избрана поезия на Тадеуш Домбровски „Тишината след мен“
„Стихотворението ни позволява да видим света и себе си от различна перспектива, разширява хоризонтите, освобождава ни от стереотипите, предразсъдъците и познавателните щампи. То е урок по емпатия“, казва Домбровски. С автора разговаря поетът Пламен Дойнов. Стихове чете актьорът Станислав Кертиков. Събитието се организира съвместно с Полския институт в София.
Представя: Издателство „Ерго“

18:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на кулинарната книга „Около масата“
Здравословното и вкусното в едно. Знаем, че е възможно и постижимо. Но за това ще ни разкажат повече кулинарите Елена Петрелийска и Николай Иванов, автори на готварската книга „Около масата“.
Представя: Издателство „Егмонт“

18:00
Литературен клуб „Перото“, НДК
Официална церемония по връчване на наградата „Иван Николов“
Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“. Отличието се връчва в две категории – за цялостно творчество и за най-добра поетична книга за годината. Първият лауреат на наградата е Христо Фотев, а носители на наградата през годините са Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Георги Борисов, Александър Секулов, Петър Чухов, Марин Бодаков. Наградата за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвремената българска поезия и литература.
Представя: ИК „Жанет 45“

18:00
Щанд № 326
Среща с автограф с авторите и илюстраторите на „Ставри и Прокопи. Истории до контейнера за смет“
Представя: ИК „Хермес“

18:00
Щанд № 117
Среща с автограф с Елена Павлова, автор на „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“
Новата книга на многократно награждаваната Елена Павлова повежда читателите на шеметно пътешествие, в което древните български традиции оживяват. Две деца попадат в непозната страна, където се сблъскват с чудовищните хали и коледарите с омайни гласове. На карта е заложена съдбата и на двата свята… Даже не на карта, по-скоро на зарче.
Представя: Издателство „Софтпрес“

18:00
Щанд № 211
Представяне на класическия роман на Антъни Тролъп „Семейство Палисър“ от преводача Емил Минчев.
Романът, превърнат в един от най-прочутите телевизионни сериали. Увлекателна, но и поучителна история за любов и алчност, гордост и амбиции, от един от най-големите класици на европейската литература. Три желани и амбициозни жени се опитват да открият пътя към щастието, без да жертват своята индивидуалност или да изневерят на принципите си в задушаващо консервативния свят на Англия от средата на XIX век, съчетавайки копнежите на сърцето си с изискванията на благоприличието и добрите порядки.
Представя: Издателство „Персей“

19:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на книгата „Балканалия“: Кръвта е по-сладка от меда, автор Самира Кентрич
Среща с автора на „Балканалия“ – графичен роман от словенската художничка и визуален артист – Самира Кентрич. Водещ на събитието: Георги Ангелов. С думи за книгата: проф. д-р Веселина Вълканова и проф. Анри Кулев.
Представя: Издателство „Парадокс“

 

Софийски международен литературен фестивал

11:00 – 12:30
Разговори за бъдещето: Киберпънк – минало, настояще, бъдеще
С участието на: Владимир Полеганов и Николай Генов
Модератор: Александър Попов
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

16:00 – 17:00
Международна програма: Разговор с Анна Мои (Виетнам)
Модератор: Рени Йотова
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

17:00 – 18:00
Лекция: Деветото изкуство говори френски
Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забавление за деца до изкуство за всички възрасти
Представя: Антон Стайков
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

18:00 – 19:00
Международна програма: Разговор с Ким Тхуи (Виетнам)
Модератор: Жюстин Томс
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

19:00 – 20:00
Международна програма: Разговор с Жан-Марк Тюрин (Белгия) в присъствието на преводачката Тодорка Минева
Модератор: Милена Кирова
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2