fb
@-книгиЕ-книги

Десет неща, които може би не знаете за цените на електронните книги

4 мин.

ebook_imageКолко трябва да плащате за електронна книга – $9,99, $0,99, $0? И каква цена трябва да слагате на вашите е-книги? Създателката на сайта за сравнение на цените на електронни книги Luzme Рейчъл Уилмър разказва пред TechCrunch колко плащат хората в действителност за е-книги.

Издателите могат да поставят каквато си искат цена на вашата книга, но това, което наистина има значение, е колко някой би платил за нея. Миналата година Luzme обхвана огромно количество данни с цени на електронни книги и ценови предпочитания на читателя. Анализирах тези данни и ще ви споделя някои интересни резултати.

Не твърдя, че това представлява цялата индустрия на електронни книги, но се надявам, че реалните данни могат да бъдат от полза и да допринесат към дебата.

Ето и моя анализ на реалните цени, които хората са платили в Амазон през 2013 г., когато са пазарували през Luzme.

САЩ

Данните за САЩ ги приравних със „стандартната цена” от 10 долара. Ето начина, по който различните цени са превърнати в продадени единици.

luzme-2013-comparative-units-us

Най-общодостъпните ценови точки са в ниската ценова граница, с локален връх около $10 и след това започват да се понижават с нарастването на цените. Това не ме изненадва. Но това, което не очаквах, е колко в действителност са готови хората да платят за електронна книга (доста над $10! Колко мислите е най-високата цена? Ще ви кажа малко по-късно…)

Сега вижте приходите около същите ценови точки.

luzme-2013-comparative-revenue-us

Вижте как диапазонът от $9-10 показва връх в приходите. Предполагам, че това потвърждава гледната точка на индустрията, че има пазар за книги с цена около $10.

Великобритания

Пазарът във Великобритания е съвсем различен. Тук, аз приравних данните с цена от около 6-7 паунда, което е грубо $10.

luzme-2013-comparative-units-gb

Досега най-голям брой електронни книги са продадени за цена от 1 лира или по-малко (най-вече 99 пенса). И тогава започва понижаването – с нарастването на цените. Има съвсем малко продажби при цена от над 5 лири (приблизително 7,50$).

luzme-2013-comparative-revenue-gb

Приходите показват същото – продажбите са при цени около 5 лири или по-малко. Така че защо има такава голяма разлика?

Мога да разбера защо има пазар и за евтини електронни книги, и такива от $10.

От разговорите с моите потребители, мога да разделя купувачите на е-книги на 2 категории. Първите са ненаситните читатели, които си купуват много книги всяка седмица; техният списък с книги е толкова голям, че те са щастливи да купят каквото и да евтино днес. Има го и другия вид читатели, които са си набелязали определена книга – те не купуват много често, но когато го правят, не обръщат внимание на цената, те просто искат книгата незабавно.

Но защо е разликата между САЩ и Великобритания?

Във Великобритания обикновено има жестока война за цените между Амазон и някои нов участник. В момента това е Сейнсбърис (Sainsburys), преди бяха Сони (Sony) и Нук (Nook) на Barnes and Noble. Обикновено има и някой, който се опитва да купи пазарен дял, като намалява цените. Преди беше офертата от 20 пенса на Сони, сега изглежда оферта от 99 пенса се среща по-често.

В САЩ настоящето стълкновение е между съществуващите магазини за електронни книги и току що стартиралите бизнеси, които искат да ви продадат абонамент (като “Netflix/Spotify for ebooks”).

В обобщение

Десет неща, които може би не знаете за цените на електронните книги, според Luzme:

В САЩ:

1.    В САЩ електронните книги се продават на цени от $1 до $10.
2.    Най-общодостъпни са електронните книги с цени от $1-2.
3.    Най-голям приход идва от електронните книги на цена от $9-10.
4.    Специализираните електронни книги се продават на най-високи цени – над $100.

Във Великобритания:

5.    Е съвсем различно!
6.    Електронни книги на цена над 5 лири не се продават.
7.    Най-общодостъпни са електронни книги на цена от 1 лира или по-малко.
8.    Най-голям приход идва от електронни книги в ценови диапазон от 1 лира и по-малко.
9.    Има по-малко доказателства за специализирани електронни книги, продавани на високи цени.

и …….

10.    Някой е мислел, че електронна книга струва 134.84$! По-точно електронната книга „Digital Signal Processing in Power System Protection and Control”

Превод: Преслава Илиева