fb
10, които...Специални

Десислава Чучулайн препоръчва 11 книги за необятната Вселена и тайните на нашия мозък

7 мин.
снимка: Петър Хаджиколев

За нехудожествените книги се говори по-малко около Коледа, но екипът на „Аз чета“ далеч не ги подценява. Срещнахме се с Деси Чучулайн, автор на  „12 часа преди Коледа“, издаван от Orange Books, за да я попитаме кои са книгите вдъхновение за нея. Ето какво ни сподели тя…

Две са темите, които ме вълнуват силно през целия ми съзнателен живот – Космосът и човешкият мозък. Вселената все още крие много тайни от нас, но същото може да кажем и за нашия мозък, който е неразривна част от нашата същност. За да разбираме света около нас, на помощ ни идва науката. А ето и списъка от книги, които препоръчвам, ако искате да се потопите в дебрите на непознатата Вселена, да разберете какво е общото между нас и звездите и да узнаете защо информацията от нашия мозък все още не може да бъде съхранена на никакъв носител.

Започвам с моя любим автор, който винаги ме изумява, когато става въпрос за астрофизика.

Мичио Каку е американски физик-теоретик, футурист, един от създателите на теорията на струнните полета (теория на струните от теоритичната физика). Води много научни радио и телевизионни програми и е автор на множество книги.
„Бъдещето на човечеството“ (изд. „Бард“) е книгата на Каку, с която аз открих автора. В нея ще прочетете за възможните планети, където човечеството ще продължи да съществува в някакъв момент от своята еволюция, какви енергийни източници ще използваме, на какъв етап от развитието си е нашето общество в момента, как постиженията в областта на роботиката, нанотехнологиите и биотехнологиите ще ни помогнат да построим градове на Марс. Това, което в момента е една футуристична картина, ще бъде реалността, която авторът предрича за нашите деца и внуци.

В книгата „Паралелни светове“ (изд. „Бард“) Каку най-силно застъпва Теория на струните, която разглежда не само едноизмерни струни, но и многоизмерни обекти. Сигурно струнната теория ви звучи странно и не можете да си представите, че може да съществуват цели 11 измерения, а не само познатите ни към момента 4 (пространствени – x, y и z, и време t). Но Каку освен брилянтен теоретик, е изключително добър разказвач. Нещо толкова сложно – формули от теоритичната физика той може да обясни с примери, които с лекота да си визуализира дори читател без особени познания в тази област. Съществуването на паралелни Вселени може да ви звучи налудничаво, но всички хипотези на автора са въз основата на теоритични разработки.

„Физика на невъзможното“ (изд. „Бард“) ще се хареса на всички любители на фантастиката, защото тук Каку коментира много от ефектите във филмовата индустрия в продукции като „Стар Трек“. Какво от сценария е възможно да се случи в бъдеще и какво е напълно невъзможно спрямо законите на физиката.

Стивън Хокинг е английски астрофизик, автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“ (изд. „Бард“), която му спечелва международна известност.

„Кратки отговори на големите въпроси“ (изд. „Бард“) e последната негова книга, която силно препоръчвам за читатели, които все още не са се гмурнали в дълбините на астрофизиката. Книгата има автобиогафичен характер. Ще научите любопитни факти от целия живот на този бележит учен. Освен това, ще получите отговори и на следните въпроси: Има ли Бог?; Как е започнало всичко?; Можем ли да предсказваме бъдещето?; Има ли друг разумен живот във Вселената?; Ще стане ли изкуственият интелект по-умен от нас?; Възможно ли е пътуването във времето?; Какво има в една черна дупка?; Ще оцелеем ли на Земята?

Алберт Айнщайн е немски физик-теоретик, философ и писател от еврейски произход, работил през голяма част от живота си в Швейцария и Съединените щати. „Айнщайн. Неговият живот и Вселената“ (изд. „Жануа 98“) от Уолтър Айзъксън е страхотна биографични книга, която журналистът и писател Уолтър Айзъксън написва, благодарение на личната кореспонденция на учения. Ще научите любопитни факти от живота на Айнщайн, оставил и до днес отпечатък върху съвременната физика.

Първото издание на „Как виждам света“ (изд. „Сиела“) се появява само година, след като великият учен е напуснал своята родина, за да спаси живота си от режима на Хитлер. Големият физик и хуманист поставя на първо място в своята ценностна система именно доброто на човечеството – дори над собствените си научни търсения, и пише своите есета, за да убеди хората, че смисълът на живота се крие в това да правиш живота на другите по-добър. В „Как виждам света” Айнщайн е представил своята философия за съдбата, боговете и хората, религията и науката, войната и мира, икономиката, международната политика, демокрацията, тиранията, национализма и хуманизма.

Нийл Деграс Тайсън е американски астрофизик и научен коментатор. Директор е на планетариума Хейдън и научен сътрудник в катедрата по астрофизика в Американския музей по естествена история. В „Астрофизика за заети хора“ (изд. „Изток-Запад“) ще научите: Kaĸвa e пpиpoдaтa нa пpocтpaнcтвoтo и вpeмeтo?; Дoĸъдe e cтигнaлa нayĸaтa в изyчaвaнeтo нa Bceлeнaтa и мяcтoтo ни в нeя? Книгата е идеална за тези от Вас, които правят своите първи стъпки в астрофизиката. Написана е на достъпен език и може да създаде у Вас желанието да научите повече за Вселената.

„Еволюция на всичко“ (изд. „Сиела“) от Мад Ридли може би ще промени в голяма степен представата ви за ролята на религиите в нашето съвремие, бог, науката. Ридли е зоолог по образование, защитил докторат в Оксфорд, и със завидна журналистическа кариера в Economist и Daily Telegraph. Книгата на Ридли е най-добрият начин да се проумее как се променя човешкият свят. Събирайки на едно място доказателства от науката, икономиката, историята, политиката и философията, авторът разбива мита, че големите събития се диктуват отгоре, независимо дали от политици, бизнесмени, учени или религиозни водачи. Ридли доказва тъкмо обратното – най-големите ни постижения се формират по естествен еволюционен път.

„Мозъкът. Това си ти“ (изд. „Сиела“) от Дейвид Игълман е моята препоръка за всеки, който желае да научи повече за това как функционира човешкият мозък. Книгата ще отговори на много въпроси, които сте си задавали и продължават да ви вълнуват: защо и как сте постъпили в определен момент, как е реагирало тялото ви в трудни и конфликтни ситуации. Ще научите още любопитни факти като: какво е реалността, кои сме ние, как вземаме решения, защо мозъкът се нуждае от други хора около нас и как технологията може да промени същността на това да си човек. Невроученият черпи материал за своите проучвания на терен, като сред интересите му са екстремните спортове, криминалните разследвания, лицевите емоции, мозъчната хирургия, предчувствията, роботиката, търсенето на безсмъртие…

Ако темата за мозъка ви се стори интересна, пропоръчвам ви и „Ние сме нашият мозък“ (изд. „Colibri“) от Дик Сваб. Сваб е професор по невробиология към Амстердамския университет и директор на Нидерландския институт за мозъчни изследвания в продължение на 30 години. През 1985 г. основава Нидерландската мозъчна банка, която ръководи до 2005 г. Днес той е гост-професор в няколко престижни университета по света. Над 100 милиарда нервни клетки съхраняват информация, направляват тялото ни и формират съзнанието ни. Мозъкът е онзи орган, който ни прави уникални. Ако искате да научите повече за себе си, да проследите развитието на мозъка от раждането до самия ни край, книгата ще има с какво да ви впечатли.

Снимка на публикацията: Петър Хаджиколев