fb
Ревюта

Какво има да ни каже науката за „Бъдещето на човечеството“?

7 мин.

Интересно, че в заглавието на последното ми ревю споменах думата „вселена“, а в настоящия текст употребата й е съвсем неизбежна, макар и този път в съвсем буквален смисъл. И как да е иначе след прочита на отвяващата ума и въображението книга от световноизвестния теоретичен физик и футуролог Мичио Каку„Бъдещето на човечеството“ (изд. „Бард“).

За мен беше не само истинско удоволствие да се запозная с теориите, базирани на дългогодишния опит на автора като водещ в областта си учен, а и предизвикателство да разширя обсега на допустимото за съзнанието ми. Моето определение на книгата като „блестяща“ би имало повърхностна стойност за читателя със сериозни познания по физика и астрономия, но си направих труда да изчета и изгледам немалко материали от специалисти. Всеобщото мнение поставя труда на Каку на високо ниво, така че, доверете ми се – книгата е истински добра!

Ако „футуролог“ ви звучи ала-бала, нека още в началото стане ясно, че тук не говорим за предсказване на бъдещето по асцендента ви (каквото и да означава това, прощавайте), по цветни камъни, пророчества на самозвани гадатели или други прояви от сферата на псевдонауката. Мичио Каку е професор по теоретична физика с 25-годишен изследователски и преподавателски опит в Сити колидж в Ню Йорк. В основата на работата му стои предизвикателството да обедини Айнщайновата обща теория на относителността и квантовата теория – фундаментални физични закони, на които се подчиняват материята и енергията, които обаче засега не могат да бъдат свързани в една всеобхватна теория. С приноса си за развитието на струнната теория Каку се налага като значим учен с потенциал да реши този – съгласете се с мен – труден въпрос! Ето защо книгата може да се приеме като достоверен източник на информация, макар че авторът на много места дава различни предположения вместо категорични твърдения.

Мичио Каку (снимка: mkaku.org)

На първите си няколко страници „Бъдещето на човечеството“ изброява десетки причини планетата ни да бъде унищожена в близкото или по-далечно бъдеще. Апокалиптичният анализ на Каку убеждава читателя, че планетата ни е обречена да се превърне в недружелюбна среда за живота такъв, какъвто го познаваме днес. Възможните последици са три – смърт, адаптиране към новите условия или напускането им. Според Каку обаче най-вероятно катастрофата, която ще сполети Земята, няма да остави необходимото време за адаптация и на хората ще им се наложи да напуснат планетата.

Животът е прекалено ценен, за да го оставим а зависи само от една планета, да е изложен на всички тези планетарни заплахи. Нужна ни е някаква застраховка, както сподели с мен Карл Сейгън. Неговият извод е, че трябва да станем „двупланетен вид“.

На тази меко казано важна задача посвещава книгата си американският физик. Той е оптимист по отношение на потенциала на науката и технологиите, които се развиват неимоверно бързо, буквално всеки ден дават решения на „нерешими“ проблеми и прекрачват бариери. Според него само определено количество време дели хората от превръщането им в богове.

Разбира се, под „богове“ нямам предвид нито една конкретна религия, а свръхчовешките възможности, приписвани на боговете… от хората. Да, с помощта на нанотехнологиите, генното инженерство и биотехнологиите хората могат да станат най-малкото свръхчовеци, безсмъртни дори, а това е една от основните предпоставки за изследването на Космоса (извън Слънчевата система, която в глобален мащаб е просто кварталът, който Земята обитава). Защото:

Да си представим, че в космоса е открита планета двойник на Земята с кислоодно-азотна атмосфера, течна вода,плътно ядро и размери колкото нашата планета. Тя би изглеждала като идеално място за заселване. Само че планетата е, да речем, на 100 светлинни години от Земята. Това значи, че звездолет с термоядрен двигател или задвижван с антиматерия ще я достигне за два века.


Следва идеята за трансхуманизъм с основния си принцип, че хората не са длъжни да се примиряват с живот, който е лимитиран или с лошо качество. Посредством водещи технологии се изработват импланти, подобряващи функционирането на телата, продължителността на живота, възможностите на мозъка и когнитивните способности. Допреди да прочета „Бъдещето на човечеството“, виждах смисъла да се подкрепят инвестициите в наука с чисто човешки аспект – да направиш така, че парализиран да ходи, незрящ да вижда, човек с Алцхаймер да помни забравеното. Но за Каку въпросният човешки аспект е много стъпки напред – той вижда трансхуманизма като една от необходимите предпоставки за заселване на Космоса.

За мнозина идеите на Каку звучат фантастично невъзможни и всъщност никой не знае дали някога ще се потвърдят. Дори скептиците обаче трябва да  признаят, че прогнозите му са базирани на солидни научни факти от настоящето. Те обаче са представени изключително увлекателно. Каку очевидно е както блестящ учен, така и добър популяризатор на науката – не по-малко значима за обществото роля.

Книгата е пълна не само с факти и теории, но и с препратки към художествени произведения. Мичио Каку коментира множество филми и книги, чиито сюжети засягат идеята за многопланетарно съществуване, и отсява тези от тях с потенциал да станат реалност в даден момент. Сигурна съм, че читателите ще запълнят пропуските във фантастичните си библиотеките и ще потърсят книги като „Създателят на звездите“ от Олаф Стейпълдън, „Фондацията“ от Айзък Азимов, а защо не и да се поинтересуват от съвременни автори – чужди (Анди Уеър с „Марсианецът“) и български (Александър Ненов в „Летящата планета“). „Интерстелар“ пък е задължителен за гледане. Филмът е споменат няколко пъти в книгата на Каку като пример за истински качествено съдържание от научна гледна точка. Все пак консултант на лентата е друг теоретичен физик – Кип Торн.

Изводът от това ревю е кратък – прочетете книгата! Ревизирайте често вярванията и убежденията си и внимавайтя на каква основа стъпват. И не се отнасяйте задължителнот скептично към следващата научнофантастична книга или филм, до които се докоснете (но задължително бъдете критични в мисленето си!). Не се знае дали въображението на твореца няма да се превърне в част от ежедневието на внуците ни, а защо не и нашето, ако смъртността наистина бъде елиминирана?

Ако сте жадни за още информация по темата, препоръчвам видео с речта на Мичио Каку от Global Government Summit 2018 в Дубай, в която физикът говори за бъдещето:

https://www.youtube.com/watch?v=KqvyqbtrGrA&feature=youtu.be&t=2s

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]