fb
Книжни пътуванияСпециални

Дестинации за литературни пътешественици – 1 част (Европа)

6 мин.
Снимка: bilimevi.com

Вашата представа за идеалното пътешествие включва ли литературни приключения, както нашата? Това се чудят и от „Signature Reads”, като ни предлагат десет дестинации, където любителите на книги могат да открият много неща по вкуса си. За първата част от списъка сме в Европа!

            Лондон, Англия

Оживеният Лондон е идеалната дестинация за предприемане на литературно пътешествие. Изобилието от места, излезли от книги, могат да задържат дори и най-неуморимите посетители заети със седмици. За начало се присъединете към някоя от забавните пешеходни разходки из Лондон. Повече от сто се предлагат всяка седмица, включително популярната „Лондон на Оскар Уайлд”. Отбийте се и до елегантната резиденция в григориански стил на Чарлз Дикенс или до дома на някой от другите автори, живели в града, като Джордж Оруел. Не можете да пропуснете и 221Б на „Бейкър Стрийт” – дали просто за да почукате на вратата на Шерлок Холмс или за да разгледате музея.

Насладете се на съкровищата на Британската библиотека, които включват ръкописите на „Доводите на разума”, които са стояли на бюрото на Джейн Остин. Завършете посещението си като разпуснете в механата от XVII век „Ye Olde Cheshire Cheese“, където се намира реплика на тежащия двадесет и два паунда речник на Самюел Джонсън, живял точно зад ъгъла. Като перифразираме д-р Джонсън, става ясно, че пътешественикът, който е уморен от Лондон, е уморен от живота.

Снимка: elle.es

 
Дъблин, Ирландия

В ирландската столица не е нужно да търсиш дъга, за да намериш литературно вдъхновение. Улиците и мостовете са кръстени на писатели, статуи на автори се намират из обществените паркове и по пешеходните алеи, а в кръчмите ​​е също толкова вероятно да видите техни снимките по стените, колкото и да откриете наливна бира Guinness.

Посетете тези вълнуващи места като част от някоя от дъблинските литературни обиколки, водени от сладкодумни актьори водачи. За друга гледна точка можете да минете и през дъблинския писателски музей, който предлага преглед на литературното наследство на Ирландия от келтски времена до двадесети век с интригуващи експонати по витрините – като например специалния телефон на Самюел Бекет, който може да изключи входящите обаждания. Посещението на музея може да се комбинира със спирка в центъра „Джеймс Джойс“, който освен експонати, предлага и пешеходни разходки, свързани с автора и неговата творбаОдисей, създадена в Дъблин. Крайно поклонение пред Джойс е посещението на кулата и музей „Джеймс Джойс“ – крепост край морето, където той някога отсяда и използва като мястото за откриващата сцената в „Одисей”.

Снимка: bilimevi.com

   

            Единбург, Шотландия

В продължение на векове писателите обикалят калдъръмените улици в неповторимата атмосферата на Стария град в Единбург. От Робърт Бърнс, който последно минава през 1791 г., до Дж. К. Роулинг, която измисля някои от приключенията на Хари Потър в кафенето Elephant House. За книжните любители има литературна обиколка – The Book Lovers’ Tour, и екскурзии, специално посветени на героя Инспектор Ребус на Иън Ранкин, младия магьосник на Роулинг и д-р Джекил и г-н Хайд на Робърт Луис Стивънсън. Място, през което всеки уважаващ себе си книжен плъх трябва да мине, е музей на писателите, който се помещава в сграда от 17-ти век с тесен каменен вход. Той е пълен с вещи, свързани с легендарното литературно трио Бърнс, Стивънсън и сър Уолтър Скот.

Снимка: pnco.wordpress.com

                 

               Париж, Франция

Преди изгубеното поколение да реди думи в бележници по масите на кафенета, авангардният Париж привлича други писатели от чужбина – Оскар Уайлд и Едит Уортън са едни от тях. Има ги и къщите-музеи, посветени на Александър Дюма, Оноре дьо Балзак и Виктор Юго, чийто роман от 1831 г. „Парижката Света Богородица“ вдъхновява читателите да посетят едноменната катедрала и да желаят да я спасят. Трудният път до върховете на кулите на катедралата обаче ще бъде възнаграден с невероятна гледка към Париж. Разгледайте и сергиите за книги по Сена и вземете участие в пешеходната обиколка „Париж на Хемингуей” през Латинския квартал, за да посетите местата, описани в мемоарите му „Безкраен празник“. Вижте реплика на необичайната облицована с корк спалня на Пруст, или хапнете в Le Procope, където е изложено бюрото на Волтер. Само не се дръжте като Оскар Уайлд, който е ударил бастуна си в масата в Le Procope, за да привлече вниманието на сервитьора.

Снимка: wegwijsnaarparijs.nl

               

               Оксфорд, Англия

Увековечен от поета Матю Арнолд като „онзи сладък град със своите сънища“, средновековният Оксфорд е дом на най-стария оцелял университет в англоезичния свят. Не пропускайте да видите очарователния стъклен прозорец, вдъхновен от „Алиса в страната на чудесата“ в катедралата на университета. Оксфорд е и територията на инспектор Морс на Колин Декстър – посетете любимите места на инспектора – като бар „Bear Inn” – на една от многобройните литературни тематични обиколки, предлагани от Оксфордския туристически информационен център. Креативният дух витае и из Eagle and Child и Lamb and Flag – две кръчми, в които Дж. Р.Р. Толкин и С. Луис се срещат с литературната си група в средата на ХХ век. Оставете си много време за в книжарницата Blackwell’s Bookshop на Broad Street, която съществува от 1879 г., защото дори само залата „Norrington Room“ с площ от 10 000 квадратни метра приютява повече от 250 000 тома на около 3 мили от рафтовете.

Снимка: Nicholson’s Pubs

Затаете дъх и за втората част от книжното ни приключение следващата седмица, която ще ни отведе в САЩ.

[ + ]