fb
БългарияНовини

Деца участват в конкурс за корица на екокнигата „Пазителите на планетата“

3 мин.

Осмото издание на кампанията „Стара хартия за нова книга“ с медиен партньор „Аз чета“ започва на 13 септември в София, а деца от цялата страна могат да се включат, като кандидатстват в конкурса за корица на книгата „Пазителите на планетата“. Тази неделя, всяко дете, което доведе възрастен с 5 кг хартия за рециклиране на в Книжен център „Гринуич“ (бул. „Витоша“ 37), ще получи нова книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

Участниците в конкурса ще бъдат разделени на четири възрастови групи (от 3 до 6, от 7 до 10, от 11 до 14 и от 15 до 18 години), а задачата им е с изобразително изкуство да отговорят на въпросите: „Кои са те?“, „Къде живеят и как изглеждат?“, „Как помагат за това Земята да бъде по-чисто и гостоприемно място за живот?“. Предложенията се очакват до 27 септември на e-mail адрес [email protected].

На 13 септември пред Книжен център „Гринуич“ с много шум началото на празника ще поставят талантите от Бон-Бон. Актьорите от „Театър на приказката – София“ ще представят куклената постановка „Косе Босе“, която разкрива пред най-малките колко важно да даваш, без да очакваш нищо в замяна. Програмата предвижда още магическо шоу от Ненчо Илчев и много музика от Voice academy, единственото по рода си музикално училище в България с професионална програма за обучение и развитие на млади таланти. 

Ековикторина и литературна викторина, вдъхновена от героя на тазгодишната инициатива – котарака Франт, ще предизвикат най-знаещите. Участниците в кампанията ще се срещнат и с автора на книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“ Иван Раденков, както и да чуят оригиналните песни към книгата в негово изпълнение.

Специалните посланици на тазгодишната кампания ще съветват малчуганите в избора на нова книга. На щанда с десетки вълнуващи заглавия децата ще срещнат водещия на прогнозата за времето по bTV Борислав Лазаров, водещата на „Търси се“ Нели Хаджийска, водещите на сутрешния блок по Bulgaria ON AIR Гери Венкова и Златимир Йочев и приятелите на каузата от фондация „Светът на Мария“.

Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден малчуганите могат да получат максимален брой две книги. Но това далеч не са единствените изненади, които очакват всички деца.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Организаторите се погрижили да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия ще бъде осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разделени на възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и на техните родители. Носенето на маски е препоръчително.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“, инициативата „Забавното четене“, фондация „Културни перспективи“ и фондация „Светът на Мария“.

Каузата е подкрепена от издателствата „Книгомания“, „ФЮТ“, „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Хермес“, „Софтпрес“, „Албо груп“. 

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, az-jenata.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, webcafe.bg

Снимка на публикацията: Архив