fb
СпециалниЧети повече

Детската читалня на колела поспря и в Кортен

3 мин.

Августовското пътешествие на Детската читалня на колела беше в село Кортен, община Нова Загора. За пътуването и срещата с децата разказва Мира Балдаранова от сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“, които са организатори на инициативата.

Посещението на читалята на колела през август започна с приказна разходка в гората – място в околностите на Кортен, където водите на Тунджа се разливат нашироко и обграждат отвсякъде чудно закътан остров. До него се стигало по стар дървен мост, който придошлата река отнесла със себе си през зимата. Затова го нарекохме просто Загадъчният остров. В светликащите около него води трептяха пасажи дребни рибки, раци отдъхваха и сушаха щипките си на припек, а водните кончета прелитаха и безстрашно кацаха по раменете ни. Изобщо, една от онези чудесии, в които близостта на водата се разлива топличко по тебе и те кара да вярваш, че чуваш как тревите растат наоколо.

Насядахме около купчина книжки под навеса, старите букове шумяха развълнувано с клони над главите ни, а страничките на Кратки приказки за досънуване шумоляха щастливо в детските ръчички. Редувахме се да четем по една кратка приказка, така че дори и възрастните придружители се включиха в Голямото четене сред природата на Кортен. В чудноватите мини истории разпознахме мотиви и герои от познати детски приказки, но разказани обичливо и закачливо като истории с неочакван край. И се вдъхновихме да измислим свои кратки приказки.

Предоставихме на децата няколко възможности за избор: да напишат история с думички, да нарисуват приказка с моливи или пастели, или да я измислят тайно с въображение просто докато си мълчат. И за да им покажем как лесно се случва това, прочетохме илюстрациите на една от най-прекрасните книжки, издавани у нас – „Когато искам да мълча“, написана от Зорница Христова и нарисувана от вълшебните ръце на Кирил Златков. Вярвам, че вдъхновихме много мълчаливци с нея.

И като резултат получихме красиви детски рисунки (някои нарисувани с мълчаливото съучастие на мамички), незабравими сладкопоучителни разговорки между малки и големи (и за двете страни) и удоволствието да забележим как един очарователно вглъбен мълчаливец наблюдава дълго реката и тайнствения остров отсреща. Оставяме неговата история неразказана – от страх да не скрием нещо важно в думите.

Всички малчугани получиха книжки, сърдечни прегръдки и целувки, както и покана да ни гостуват за Голямата изложба на детски рисунки, с която ще завършим нашите летни пътешествия през есента. А догодина се надяваме Детската читалня на колела да продължи да пътува с книжки из България.

Галерия от приказната среща в с. Кортен можете да разгледате тук.

Проектът на Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ Детска читалня на колела се осъществява с подкрепата на Райфайзенбанк България ЕАД и кампанията „Избери, за да помогнеш”Национален център за книгата – НДК и с медийната подкрепа на Аз чета.