fb
БългарияНовини

Олга Клисурова представи сборника с разкази за женската душа „Цвят от глухарче“ във Варна

2 мин.

В уютна и задушевна атмосфера премина варненското представяне на дебютния сборник с разкази „Цвят от глухарче“ на Олга Клисурова, провело се в събота. Председателката на сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ и редакторката от „Аз чета“ Диляна Денева събраха публика в „Социалната чайна“ и влязоха в непривични роли, за да разкажат на гостите повече за изданието и историите, намерили място на страниците му.

В самото начало Диляна сподели, че е държала първата й изява като водеща на книжно представяне да е свързана именно с „Цвят от глухарче“:

Книгата ме намери в момент, в който успя да ме докосне емоционално и засвири на точните струни в душата ми. От нея си взех надежда.

Олга обясни, че е писала разказите в продължение на две години не с мисълта непременно да ги издаде, а защото растящото в нея вдъхновение не й е оставило друг избор. Писала е на крак – в барове и ресторанти, върху салфетки и късчета хартия. Тя разкри, че се е стреснала след прочита на сборника след редакцията му, защото е осъзнала колко много лични изживявания е разголила на страницата му – страх, който е трябвало да преодолее.

С тази книга приключих период от живота си – затворих една книга и отворих следващата. Сега е ваш ред да разгърнете това, което съм оставила.

Авторката и водещата обърнаха специално внимание на корицата, дело на Милен Вълчев – израз на противоречивата женска природа, едновременно пламенна огнена стихия  (неслучайно много от героините са червенокоси) и нежно глухарче. Негово дело са и черно-белите илюстрации в изданието.

Олга, сред чиито любими писатели се нареждат майсторите Селинджър и Маркес, изрази убеждението си, че няма как добрият автор да не бъде и сериозен читател. С тази мисъл тя насърчава и изграждането на ранна връзка между децата и книгите чрез личния пример на родителя и без налагане на задължителна литература, която според нея е „изключително остаряла, нещо, което децата не разбират и не искат да четат“.

Олга Клисурова и Диляна Денева

Накрая Олга обеща, че си записва идеи за момента, когато ще е готова отново да твори. Макар разказите да са любимият й жанр, вече има идеи за роман. Диляна Денева пък изрази надежда това да е първото от дълга поредица събития, които ще обогатят културния живот на Морската столица с повече срещи със съвременни български автори.

Снимки: Светлин Господинов