fb
БългарияНовини

Детската образователна книга “Къде растат парите?” ще се разпространява безплатно

3 мин.

Образователната детска книга за финансова грамотност “Къде растат парите?” на чешката писателка Дениса Прошкова ще се разпространява безплатно в офисите на NN в страната от следващата седмица. Това съобщи главният изпълнителен директор на застрахователната и пенсионно осигурителна компания за България Николай Стойков по време на събитието „Лесни финанси от А до NN”, което се проведе в сряда.

Kade rastat parite denisa proshkovaВторият начин, по който книгата ще може да достигне до деца и родители, е чрез пилотен проект на NN България и фондация „Заедно в час”, който ще даде възможност книгата да бъде представена в общо 30 училища в страната от новата учебна година. Учителите от програмите на фондацията ще използват книгата като помагало за провеждане на свои занимания и повишаване финансовата грамотност на своите ученици.

Детската книга „Къде растат парите?“ въвежда децата именно в света на финансите по лесен и забавен начин и помага на техните родители да дават на въпросите адекватни за детската възраст отговори.

Тази книга за нас не е бизнес проект. Целта е финансовото ограмотяване тази аудитория”, подчерта Николай Стойков по време на събитието.

Книгата няма да се предлага в търговската мрежа, за момента не се предвижда и издаването й в електронен формат. До момента “Къде растат парите” не се разпространяваше свободно, но можеше да се намери в регионалните библиотеки в страната, на които беше дарена благодарение на фондация “Детски книги” покрай тазгодишното издание на наградата “Бисрече вълшебно”. Изданието беше част от номинираните заглавия по време на тазгодишната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” и събра 57 гласа в категория “Мечтатели”.

Смятам, че тя е безкрайно полезна за всеки родител, който рано или късно се сблъсква с необходимостта да обясни на децата си какво са парите и как да ги накараме да работят за нас по правилен начин. Надявам се някой ден в учебните програми на децата ни да залегнат и уроците по финансова грамотност, защото те са в основата на стабилното и развито общество тазгодишната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”, посочи по време на събитието председателят на фондация “Детски книги” Валентина Стоева.

Преводачката й от чешки Мая Христова е всъщност служител на NN в България, която сама изявява желание да я преведе, след като получава като подарък чешкото издание от главния изпълнителен директор на компанията.

По време на събитието NN представиха още информационния портал за пенсионно осигуряване pensiopedia.com. Сайтът си поставя за цел да предоставя по достъпен и разбираем начин актуална информация за функционирането на пенсионната система в страната и възможностите и предимствата на тристълбовия пенсионен модел.

Повече за книгата “Къде растат парите?” може да прочетете в ревюто на Вал Стоева в “Детски книги”.