fb
БългарияНовини

„Детски книги“ и „Оrange“ препоръчват над 200 заглавия за деца от 0 до 13 години

2 мин.

Фондация „Детски книги“ и верига книжарници „Orange“ избраха над 200 заглавия за деца от 0 до 13 години в рамките на съвместната им национална инициатива „Четем – разгръщаме светове“, която стартира преди дни. Нейна цел е да подчертае способността на книгите да стимулират въображението, личностното развитие и емпатичното отношение. Кампанията се концентрира върху нуждата от по-голяма осведоменост за ползите от четенето и от целенасочени действия за повишаване функционалната грамотност на младите хора.

„Липсата на езикови умения и функционална грамотност създават трудности в ежедневни ситуации на хората – това има негативно въздействие върху възможностите им за образование, професионален напредък и успешна социална адаптация“, коментира Ния Арсениева, изпълнителен директор на книжарници „Orange“. За да улеснят преодоляването на споменатите предизвикателства, книжарите обединяват сили с фондация „Детски книги“.

„Екипът ни от години следи ситуацията с грамотността в България и винаги се стреми да поставя нуждите, интересите и нагласите на децата на фокус“, обясни Валентина Стоева, председател на фондацията.

На базата на дългогодишния си опит в подбора, от фондацията откроиха над 200 заглавия в категории от 0 до 13 г. Те са сортирани според възрастта, за която са най-подходящи, и потребностите на децата в съответния етап от развитието им. В списъка попадат както нехудожествени, така и художествени издания от различни жанрове. Всички те могат да бъдат намерени във физическите обекти на „Orange“ и в техния онлайн магазин. Разгледайте пълния набор от препоръчани заглавия тук.

10% процента от приходите от книгите, отличени със знак за качество, ще бъдат дарени в подкрепа дейността на фондацията. Избирайки „Препоръчано от фондация „Детски книги“, вие допринасяте за достъпа до съвременна литература за всяко дете и за наличието на образователни програми, съобразени с нуждите на младите читатели.