fb
10, които...Специални

Девет досадни клишета в любовните романи

5 мин.

a-warriors-takingЕкипът на Аз чета е почти изцяло дамски, което означава, че има поне няколко души, изкушени от любовните романи. Но макар и фенове на жанра, признаваме си, има клишета, които дори и на нас ни идват в повече. Ето защо се подписваме под всяка дума в статията на Джесика Триплър в Bookriot, която изрежда онези досадни и честно казано, дразнещи клишета в романсите. А ето и ги тях:

1. Изграждането на образа на главната героиня чрез унищожителни сравнения с други жени – често бившите на главния герой или безименна редица от сексуални завоевания. Нейните положителни качества се показват като сравнения с лъжите, меркантилността, нарцисизма и изневерите на жените, които той е познавал.

2. Неуверената героиня (често неизбежен резултат от горната точка). Неуверени ли са някои жени? Със сигурност. Но много не са. Или са неуверени само в едно отношение. Предполагам някои писатели смятат, че читателите могат да се отъждествят с героиня, която се чувства несигурна през цялото време. Но когато тя се съмнява в себе си, всеки път когато срещне привлекателна или интелигентна жена, се превръща в досаден, а не в по-достоверен образ.

3. Сключването на вежди. Всеки има своята версия на „тъмна и бурна нощ” и дразнещото клише за мен може да бъде очарователен обрат или фраза за друг. Но се чудя дали би могло да има различен начин, по който да се покаже неодобрението на героя, освен със сключването на вежди? Все пак колко корав трябва да е този мъж, за да изрази силна емоция само с веждите си?

И докато съм на темата, не може ли да се измисли нещо друго, освен „усмивка, която не достига очите”, което да изразява неискреност? А един ден може би героинята ще вдигне брадичка не за да покаже своята борбеност, а за да впери поглед във флага на страната си, след като е спечелила олимпийски медал по биатлон.

4. Девственицата чудо. Когато сексуално неопитна героиня, която никога не се е романсцелувала, пожелавала някого, нито дори поглеждала своите интимни части, се оказва експерт в редица сексуални дейности, които правят PronTube да изглежда като „Улица „Сезам“. Представете си новаци във фигурното пързаляне, които стъпват на леда за първи път и изведнъж партньорът предложи да изпълнят сложно съчетание, а партньорката отговори  със „защо не“.

5. Бившият, който е гей. Когато вече бившата половинка на героинята се окаже гей и всички намират това за изключително смешен гаф – като да паднеш в локва. И вместо да тъгува по дългата връзка, героинята просто продължава напред и никога не поглежда назад, защото очевидно той е гей и е от другата страна на висока ограда със знак „Това не е мъж”.

6. Майката – курва и наркоман. Обикновено майката на героя просто решава, че нейната мисия в живота е да има дете, за да разруши живота му. Получаваме разточителни описания за живота на героя „преди“, заедно със задълбочени психологически анализи, обясняващи ужасното му отношение към героинята. Но скъпата майчица, която е отгледала секси, объркан и неизбежно променящ се към добро мъж, е безполезна кучка.

7. Овлажняване = Желание. Често героят може да каже колко възбудена е героинята, съдейки само по реакцията на нейните гениталии. Но според изследванията, публикувани от Емили Нагоски в книгата й Come as You Are: The Surprising New Science that Will Transform Your Sex Life, за мнозинството от жени няма пряка връзка между възбудата и състоянието на гениталиите.

Това е притеснително в сексуалните сцени, в които героинята не е дала своето съгласие и главният герой съди, че тя трябва да е възбудена, защото е влажна. Кой знае, може да се е напишкала малко, докато се е смеела на склонността му да обвинява за своите проблеми своята майка наркоманка от точка 6.

8. Трябва ли да се проточва толкова дълго? Чели ли сте роман, в който главните герои романссе желаят и решават да правят умопомрачителен секс без обвързване? Но преди секса вечерят, гушкат се цяла нощ и той й прави кафе, точно както го обича рано сутрин. Или уреден брак по време на Регентската епоха между двама души, които се наслаждават на секса и успешно и равноправно управляват огромно имение? А чудели ли сте се за причината за тези 150 страници текст, освен факта, че авторът е задължен да предаде книга с определен обем на своя издател? Да, няма друга, освен тази.

9. Непрекъснатата възбуда. Мъжката версия на точка 7, по-горе. Обичам горещите сцени в любовните романи, но съм уморена до смърт от ерекциите на главния герой. Той я поглежда – възбужда се. Тя се навежда, за да взема кола – той се възбужда. Дърво пада в гората – той се възбужда. Няма ли и други начини, които да показват сексуално желание? Или други части на тялото, които да подскажат възбуда? Схващам, че той е толкова хлътнал по нея, че може да опъне достатъчно палатки, с които да покрие национален парк, но в определен момент започвам да си мисля, че има нужда да го прегледа лекар.

Ако и вие имате наблюдения за такива абсурдни и често повтарящи се клишета в любовните романи, ще се радваме да ги споделите с нас.

[ + ]