fb
@-книгиЕ-книги

Дигиталната революция на 2011

5 мин.
@-книгиЕ-книги

Дигиталната революция на 2011

5 мин.

Отиващата си година ни оставя все така замислени за бъдещето на книгоиздателския бизнес. Може би е лесно да се досетиш за отговора – навлизаме в епохата на електронните книги, но това само по себе си повдига още редица въпроси за цените, авторските права, електронните четци и т.н. За големите световни компании 2011 г. беше година на адаптация и макар че продажбите на дигитални издания продължиха да се увеличават стремително, това далеч не означава, че да си издател е станало лесна работа. Нека видим равносметката на блога Futurebook.

Отправната ни точка, разбира се, е януари 2011 г., когато е-книгите в САЩ представляваха 23,5% от всички продадени книги за месеца.

През февруари британската служба Office of Fair Trading започна разследване по въпроса за фиксирането на цените на дигитални книги. Apple от своя страна „заключиха“ приложението си за Kindle, като направиха невъзможно свалянето на продукти през него от други сайтове. Същевременно американската верига книжарници Barnes & Noble обяви, че продадените през сайта й е-книги са два пъти повече, отколкото хартиените.

През март в Лондон бяха раздадени първите в историята награди за дигитални книги. Победителите от FutureBook можете да видите тук. По същото време Apple пусна на пазара iPad 2, а нюйоркски съдия отказа да приеме Google Book Settlement – споразумение межу интернет гиганта и издателите, което щеше да спомогне за дигитализирането на всички книги в света. Проучване на The BookSeller пък обяви, че 80% от анкетирани 2000 купувачи на книги пазаруват в Amazon, а не от сайтовете на реномираните книжарници.

През април Quercus предрече, че през 2011 г. продажбите на е-книги ще достигнат 10% – след като през 2010 се увеличиха 16-кратно и достигнаха 3%. Издателската информационна мрежа Nielsen Bookscan пък обвини именно електронните книги за резките спадове в продажбите на хартиени заглавия.

Amazon потвърди това още следващия месец, обявявайки, че продава повече Kindle книги, отколкото хартиени издания с твърди и меки корици, взети заедно. Освен това, също през май, компанията назначи за директор на току-що обособената си издателска група Лари Киршбаум. Barnes&Noble пък пуснаха в продажба техния Nook Touch Reader. Междувременно, е-книгите наистина усилено вървяха към заветните 10%. Британското издателство Random House обяви двумилионната си продадена дигитална книга.

Голямото събитие на юни беше пускането на новия проект на Джоан Роулинг – Pottermore.

През юли Amazon купи The Book Depository, след като ирландската Комисия за защита на конкуренцията сметна, че това не би застрашило пазара в страната. През същия месец британското издателство Penguin Books съобщи, че 14 на сто от продажбите му са на електронни книги, а Google пусна своя четец, съвместен проект с iRiver.

През август повече от 10% от продажбите на Random House вече бяха на дигитални издания. Издателство Simon & Schuster също отчете двоен скок в търсенето на своите е-книги, както и 12-процентен ръст в печалбите за първото полугодие.

Управителят на книжарници Waterstone съобщи през септември, че те също ще разработят собствен електронен четец – очевидно вдъхновени от Nook на Barnes & Noble. Същевременно Google започна да продава е-книги в Австралия, а Amazon пусна в продажба три нови модела Kindle и така очаквания таблет Kindle Fire.

Октомври започна с лошата новина за смъртта на изпълнителния директор на Apple Стив Джобс. Междувременно, свой електронен четец вече обмисляха и от Американската асоциация на продавачите на книги. Появи се и още един таблет – 200-доларовият Vox на канадската компания Kobo. На Франкфуртския панаир на книгата литературните агенти пък призоваха издателите да заговорят сериозно и компетентно за авторските права при е-книгите, като в противен случай рискуват да станат жертви на дигиталната революция. The Wall Street Journal започна седмична класация на дигиталните бестселъри, а Британската библиотека включи на сайта си линк към Amazon.co.uk, за което беше силно атакувана от другите продавачи на книги.

Barnes & Noble пуснаха своя Nook Tablet през ноември. По същото време Google Ebooks стартира и в Канада, а Amazon най-после отвори своята Kindle библиотека. Проучване на Digital Book Census обаче посочи, че въпреки усилената надпревара по трасето на дигиталното книгоиздаване индустрията още не може да си набави и обучи достатъчно персонал. Едва 13% от анкетираните смятат, че издателският бизнес се адаптира правилно към новата ситуация. Същевременно американският клон на Penguin обяви, че спира отдаването под наем на е-книги поради съображения за сигурност.

В началото на декември Amazon купи правата на 450 детски книги от издателство Marshall Cavendish. Тенденцията е подобни сделки да зачестят. Също така бяха обявени и носителите на наградите FutureBook, а таблетите Kobo Vox започнаха да се продават в британската верига супермаркети Asda. Продажбите на Barnes & Noble обаче отчитат спад на приходите, тъй като дори дигиталният бум не може да компенсира спада в продажбите на хартиени издания. Междувременно, Amazon пусна отстъпки за своите клиенти, като въведе приложение за сравняване на цените.

[ + ]