fb
От издателстватаСпециални

Димитър Риков пред бъдещите книгоиздатели: „Софтпрес“ е толкова успешно, защото мнението на екипа се чува

4 мин.

„Толкова успешни сме, защото „Софтпрес“ е място, където мнението на екипа се чува“, заяви с гордост главният редактор на издателството Димитър Риков пред студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет. По случай двайсет и петата годишнина на „Софтпрес“ под надслова „От света на IT до книги за цялото семейство“ Риков сподели с бъдещите книгоиздатели богатата история на издателството, а студентите сами потърсиха сред многото подсказки отговора на въпроса какво точно го прави толкова успешно. Разбира се, тайна рецепта не съществува, но съставките са налице – дългогодишен опит, проби, грешки и екип, който е отдаден на работата и е готов да експериментира.

Димитър Риков

В началото на срещата Риков върна аудиторията към самото начало – в осми блок в Студентски град, където две момчета с остър нюх и големи амбиции научават, че техни колеги са се захванали с издателска дейност. Решават, че и те могат да го направят, и то по-добре. Стартират през 1993 г. с книга по математика – „Решения на задачите от учебника по геометрия за 8. клас“. Не след дълго вече са на Панаира на книгата като издателство на компютърна литература и други утвърдени колеги ги питат как са станали толкова успешни.

Поучителен момент от историята на „Софтпрес“, който главният редактор сподели с присъстващите, е „приключението“ в Чехия. В страната липсва издателство, специализирано в компютърните книги, и заради експертизата, която „Софтпрес“ придобива като най-голямото подобно у нас, екипът решава да започне бизнес и там. Проектът претърпява неуспех, но е изключително полезен, защото носи нов опит и идеи, които след това са приложени в България, например проекта за разпространение на книги в супермаркетите.

Решението, което се взема след прекратяването на чешката авантюра, е следното: Ще се развиваме тук и ще си направим собствена дистрибуторска мрежа, но трябва да влезем и в магазините за хранителни стоки, защото там е една голяма част от пазара.

Това начинание не се приема бързо и с лека ръка. Риков си припомни колебанията на екипа и най-сериозното предизвикателство, което застава на пътя им към магазините – липсата на разнообразни заглавия. Супермаркетите желаят литература от всякакво естество заради разноликите си клиенти. Оттук следва въпросът как и накъде да се разшири издателството, за да постигне тази своя цел.

Тръгнахме от лесното – в случая със Софтпрес“ то се доказа като правилния път. Бизнес логиката на пазара диктува, че за да разбереш кои книги вървят най-много в България, е най-добре да видиш класациите. Извадихме заглавията от Топ 10 за годината и потърсихме подобни като жанр и автор. Това, което се случи, е, че успяхме.

Ето как от специализирано издателство за компютърни книги „Софтпрес“ отваря каталога си и за бизнес заглавия. Следват популярна психология, езотерика, чуждоезиково обучение, криминална литература, женски романи, детски книги и др. Така, с внимателно обмислени стъпки, „Софтпрес“ покрива почти целия диапазон от литература, която се продава успешно в България.

Магазините за хранителни стоки са изключително добър учител. За разлика от книжарниците, тях не ги интересува дали продаваш книги, или чорапи. Някои колеги от бранша се обединиха срещу нас с довода, че мястото на книгата не е до хляба и суджука, а в книжарницата. Ние контрирахме с аргумент, който все още никой не може да пребори – колко често хората влизат в книжарница и колко често в магазин за хранителни стоки? И до днес продължаваме успешно да работим с книжарници, но разчитаме до голяма степен на 1200 други места за продажба.

Димитър Риков разказа на студентите и за още един експеримент, свързан с количеството публикувани от „Софтпрес“ заглавия.

В продължение на няколко месеца издавахме по десет-дванайсет книги и си извадихме житейския урок, че книгата е продукт, който бавно се усвоява, и дори да предложиш на публиката десет книги, тя ще прочете пет. И петнайсет да предложиш, пак ще прочете пет, защото няма време за повече.

В дъното на всичко обаче са хората, посочи Риков:

„Софтпрес е толкова успяло издателство, защото е място, където мнението се слуша. Когато хората кандидатстват за работа при нас и се харесаме, първото, което казвам, е, че няма да са безгласна буква. Екипът на „Софтпрес е способен на чудеса.

Срещата завърши с новина от същия ден – че „Софтпрес“ е българското издателство, което ще публикува „Моята история“, превърналата се в световен бестселър книга на бившата първа дама на Съединените американски щати Мишел Обама.