fb
БългарияНовини

Директорът на египетската библиотека „Александрина“ ще стане доктор хонорис кауза на СУ

1 мин.

Създателят и директор на библиотеката „Александрина“ в Египет проф. Исмаил Серагелдин, ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет в петък, съобщава БГНЕС. „Александрина“ се смята за наследник на Царската библиотека в Александрия, създадена преди повече от 2300 години, а предложението за удостояването с почетното звание е на Философския факултет на университета.

Исмаил Серагелдин е председател на Борда на директорите на всички свързани с Библиотека „Александрина“ научни институти и музеи. Съветник е на министър-председателя на Египет по въпроси, свързани с културата, науката и музеите. Почетен доктор е на множество университети, сред които тези в Букурещ, Мелбърн, Американския университет в Кайро, Университета на Охайо, Университета на Нант, Манчестърския университет и др.

В Софийския университет проф. Серагелдин ще произнесе и академично слово на тема: „The Uses and Abuses of History“.

По-късно днес на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ №2 президентът Росен Плевнелиев ще удостои д-р Серагелдин с Почетния знак на Президента на Република България. Отличието ще бъде връчено във връзка със заслугите му за разбирателството между народите и съхраняването на световното културно многообразие.

[ + ]