fb
БългарияНовини

Дискусия на тема „Романите за тинейджъри“ ще събере издатели и читатели в „Перото“

2 мин.

Национален център за книгата – НДК организира дискусия на тема „Романите за тинейджъри“ на 21 октомври от 16:00 ч. в Литературен клуб „Перото“, София. Събитието е част от програмата Година на детската книга 2017, а негов модератор по традиция ще бъде създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев.

Темата за литературата като посредник в общуването с тинейджъри е изключително важна и често подценявана. Полезните четива, които могат да направят преминаването през пубертета по-леко както за родителите, така и за тинейджърите, не се изчерпват с научните трудове от миналото. В България се издават съвременни издания на признати сецилисти, които за радост набират популярност и достигат все по-широк кръг от хора. По този начин се предоставя възможност да бъдат дискутирани теми като: приятелство, предателство, любов, изолация, идоли, тормоз и насилие в училище, смърт, убийство и самоубийство…

Неведнъж в публичното пространство се прокрадват съмнителни тези, че младите хора не се интересуват от четене, не биха посегнали към книга и всеки опит да бъдат провокирани да се докоснат до такава е безмислен. Дали обаче умеем да им предлагаме четиво, което би ги заинтригувало? Знаем ли какво истински ги вълнува, с какво се сблъскват в училище, каква информация търсят в интернет? Каква е ролята на явлението влогъри и можем ли да му имаме доверие?

На тези въпроси и още много отговори ще търсят участниците в дискусията – Милена Ташева от издателство „Софтпрес”, Рада Петрова от издателство „Егмонт”, Мария Чунчева от издателство „Ентусиаст”, и Анастасия Карнаух – главен редактор на сайта „Читател“.

Тези, които не могат да присъстват на живо, ще имат възможността да гледат стрийминг излъчване през онлайн платформата ArtLive. Събитието във фейсбук може да намерите тук.

Снимка: Национален център на книгата – НДК